"A-kassa lägre än försörjningsstöd"

Dagersättningen i a-kassan hamnar i år på en lägre nivå än försörjningsstödet för många. Välfärden är för svag när människor inte längre klarar sig på inkomstbaserade försäkringssystem som a-kassa och sjukförsäkring, anser Akademikerförbundet SSR.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-04-07 16:10

Att rusta upp dessa system skulle göra det lättare för människor att hitta jobb, skriver företrädare för SSR på DN Debatt och hänvisar till internationell forskning.

Dagersättningen från a-kassan har varit fryst i tolv år. Maximal ersättning i dag är 10 472 kronor i månaden vid 30 procents skatt. Det är ungefär samma nivå som en person som lever på försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) kan få som mest, inklusive hyra och andra nödvändiga utgifter, enligt fackförbundet SSR.

De rödgröna partierna har länge propagerat för en högre a-kassa.

- På sikt till samma nivå som sjukförsäkringen, säger Gunvor G Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen.

Men regeringen tänker inte höja a-kassan. Att försörjningsstödet och a-kassan nu hamnat på samma nivå har arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) inga direkta synpunkter på.

- Försörjningsstödet är behovsprövat. A-kassan en omställningsförsäkring och det bästa vi kan göra för dem som är mellan två jobb är att se till att jobben blir fler, säger Elisabeth Svantesson.

Ylva Johansson (S), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tycker att det är oanständigt och kontraproduktivt, och en medveten strategi från regeringen.

- Den som är arbetslös bör kunna koncentrera sig på att hitta ett nytt jobb, och inte behöva bli fattig eller bekymra sig över sin försörjning, säger

Att tvingas söka försörjningsstöd är något helt annat än att få a-kassa, för då prövas hela familjens ekonomi, menar Johansson. S föreslår i sitt budgetalternativ en höjning av taket i a-kassan med runt 30 procent "för att man ska närma sig en försäkring som ger ett rimligt inkomstbortfallsskydd", enligt Johansson.

Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, tycker att a-kassetaket borde följa reallöneutvecklingen, eller prisindexuppräknas. Det är fel att man ska behöva skaffa sig en inkomstförsäkring för att få en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen, anser hon.

- Då handlar det ju dessutom om att fackförbunden ska ha råd med en inkomstförsäkring. Det är bara fackförbund som har en låg arbetslöshet som har råd att erbjuda sina medlemmar det, säger Heike Erkers.

I dag har inte alla LO-förbund inkomstförsäkring, IF Metall har exempelvis ingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!