1978 - ett toppår för välfärden

Håna inte Hawaiikassler och v-jeans, vi har aldrig haft det så bra som under 70-talet och allra bäst hade vi det 1978. Sedan dess har det bara gått utför.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-07-21 13:21

1978 är det bästa året hittills avseende välfärd, skriver vetenskapstidskriften New Scientist.

I åratal har regeringar byggt sin ekonomiska politik kring bruttonationalprodukten (BNP), ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land. BNP har stigit tämligen stadigt sedan andra världskriget, vilket tyder på att välståndet i världen har ökat. Men kritiker menar att BNP bara berättar en del av historien och inte tar hänsyn till sociala faktorer och miljökostnader. Man har därför försökt hitta mer heltäckande mått på ekonomisk utveckling. Ett sådant är Genuine Progress Index (GPI), som justeras för faktorer som till exempel miljöförstöring, brott och inkomstfördelning.

En grupp ekonomer vid Australian National University i Canberra har sammanställt GPI för 17 länder, däribland Sverige, och fått fram den första globala bilden av hur GPI utvecklats genom åren.

De fann att GPI per capita var som högst 1978 och därefter har minskat sakta men säkert. Det står i skarp kontrast till den stadiga ökningen av BNP per capita.

Klas Eklund, seniorekonom på SEB, har länge påpekat att BNP-måttet är föråldrat och behöver kompletteras.

- Det pågår ett intensivt arbete på många håll i världen för att komplettera BNP eller hitta på nya alternativ. Nästan alla är överens om att det här ska göras eftersom BNP är ett väldigt gammalmodigt mått, säger Eklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!