Efter torkan – eldnings- och vattningsförbud hävs

Eldnings- och bevattningsförbud som har rått på flera orter i Norrans spridningsområde har hävts.

Räddningstjänsten häver eldningsförbudet för Malå, Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner klockan 12.00 på tisdagen. Det innebär att det då är fullt tillåtet att elda utomhus.

Räddningstjänsten manar ändå till stor försiktighet. Detta därför att regnvattnet gått rakt ner i grundvattnet, och att det finns markområden som skuggats av trädens lövverk och därför inte genomfuktats tillräckligt.

”Eldningsförbud eller ej. Det är alltid den person som hållit i tändstickan som kommer att hållas ansvarig om en eld sprider sig utom kontroll”, skriver räddningscheferna i ett gemensamt pressmeddelande.

Tillåtet att vattna

På måndagen hävdes bevattningsförbudet för Lövånger, Tjärn (Burträsk), Lappvattnet (Burträsk), Bodbysund, Byske, Fällfors och Åbyn (Byske).

Anledningen till förbudet var de höga temperaturerna och den långvariga torkan, vilket har resulterat i att de lokala vattenverken pressats hårt och inte har kunnat möta den höga vattenförbrukningen.

Förbudet har gällt vattning i trädgården med vattenspridare, samt att fylla pooler. Invånare har även rekommenderats att inte tvätta sin bil.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo