Stearinljus, en batteridriven radio och en portabel laddare kan vara bra att ha hemma om strömmen går. Montage: TT.
Stearinljus, en batteridriven radio och en portabel laddare kan vara bra att ha hemma om strömmen går. Montage: TT.

Efter krismötet: ”Förbered er på att strömmen går”

Under torsdagskvällen väntas stormen Jan dra in över Västerbotten och en klass 2-varning är utfärdad för fjällen. Länsstyrelsen uppmanar till försiktighet och att inte ge sig ut i onödan. ”Vi uppmanar allmänheten till att hålla sig uppdaterade”, säger Lilian Johansson, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Västerbotten till Västerbottens-Kuriren.

Under torsdagsmorgonen kallade Länsstyrelsen till samverkanskonferens och kriskommunikationsmöte med anledning av stormen Jan.

Jan drabbar fjällen med orkanvindar

På mötet fanns bland andra representanter från länets kommuner, regioner, räddningstjänst, Trafikverket och elbolag.

– Vi har delat med oss av våra förberedelser och tagit fram samordnade budskap för att förmedla samma information till allmänheten. Målet är att minimera och förhindra eventuella skador och konsekvenser som stormen kan ge, säger Jacob Eriksson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen.

Varning: Morgondagens storm kan medföra strömavbrott

Det finns risk för strömavbrott till följd av hårda vindar och allmänheten uppmanas till att samla ihop det nödvändigaste och att inte ge sig ut i onödan.

– De hårda vindarna kan leda till elavbrott och allmänheten måste förbereda sig på att strömmen kan gå. Vi uppmanar bland annat till att knyta fast lösa föremål, tappa upp dricksvatten, köpa värmeljus och batterier samt ladda mobilen, säger kriskommunikatör Lilian Johansson till VK.

Länsstyrelsens hemsida har de listat vad som är bra att ha hemma vid en samhällsstörning. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme samt tillgång till viktig samhällsinformation.

SMHI utökar stormrisk – inkluderar kusten

Johansson uppmanar allmänheten till att endast ta del av bekräftade uppgifter från säkra källor för att undvika ryktesspridning. På Länsstyrelsens och kommunernas hemsida finns länkar till bland annat Trafikverket, SMHI samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Håll er uppdaterade och var källkritiska. Sprid bekräftad samhällsinformation vidare och ta hand om er själva och andra, säger Johansson.

Under fredagsmorgonen kommer Västerbottens aktörer att ha ett nytt regionalt samverkansmöte för att följa upp arbetet och se hur stormen utvecklar sig.

Sara Malmborg/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut