Dödsskjutning i Tyskland ses som terrorbrott

Två människor har skjutits ihjäl i staden Halle i östra Tyskland. En person har gripits, men polisen misstänker att ytterligare gärningsmän har flytt i ett fordon.
Landets antiterroråklagare utreder våldsdåden.

Vittnen berättar att en gärningsman bar militära kamouflagekläder och var utrustad med flera vapen vid attacken i stadsdelen Paulus.

En man sköts till döds i en kebabrestaurang, uppger Halles polistalesperson Ralf Karlstedt. Ett andra offer var en kvinna, men platsen där hon dödades har ännu inte bekräftats.

Ett ögonvittne berättar för public service-kanalen MDR hur en gärningsman sköt med två olika vapen mot restaurangdörren och sedan öppnade eld mot en ung kvinna som just stigit av spårvagnen. Mannen ska ha varit klädd i skyddskläder och hjälm. Han ska också ha kastat någon sorts sprängladdning mot dörren.

-Sedan sköt han minst en gång rakt in i lokalen. Mannen som stod bakom mig måste ha dött, säger ögonvittne.

Misstänkt dåd mot synagoga

En misstänkt gärningsman flydde från brottsplatsen i en bil, men han kunde senare gripas av polis strax utanför staden. Polis säger att man försöker fastställa den gripnes identitet.

Ytterligare två personer skadades svårt och opererades under onsdagseftermiddagen för skottskador, uppger sjukhuskällor enligt nyhetsbyrån AFP.

Förutom dådet vid kebabrestaurangen rapporteras om en attack mot en synagoga i Halle samt skottlossning i grannstaden Landsberg, 15 kilometer från Halle.

Max Privorotzki, ordförande för den judiska församlingen i Halle, säger till tidskriften der Spiegel att två gärningsmän försökt tränga sig in i synagogan, där 70–80 personer befann sig. Vid angreppet slängde gärningsmannen en handgranat eller brandbomb över muren till en begravningsplats invid synagogan, uppger vittnen.

Dådet utfördes på fastehögtiden jom kippur, det judiska årets heligaste dag, som pågår i 25 timmar och som avslutas på onsdagskvällen.

Polisen uppger att man söker efter eventuellt fler misstänkta, som kan ha flytt från platsen i bil. Boende i området uppmanas att hålla sig inomhus eller sätta sig i säkerhet på annat sätt, medan järnvägsbolaget Deutsche Bahn stängde av centralstationen.

"Rikets säkerhet"

Tysklands federala åklagare säger att våldsbrottet utreds på högsta nivå på grund av "fallets speciella betydelse. . .med våldshandlingar som påverkar rikets säkerhet".

-Vi har fruktansvärda nyheter från Halle. Jag hoppas verkligen att gärningsmannen eller gärningsmännen grips så snabbt som möjligt, sade förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Siebert som avbröt en presskonferens för att kommentera utvecklingen i Halle.

Borgmästaren i Landsberg säger till Reuters att två personer tilltvingade sig en bil i grannstaden till Halle.

Boel Holm/TT

Grim Berglund/TT

Polisavspärrningar vid en kebabrestaurang i Halle där gärningsmannen också rapporteras ha gått till attack.
Polisavspärrningar vid en kebabrestaurang i Halle där gärningsmannen också rapporteras ha gått till attack. Foto: Sebastian Willnow/AP/TT
Poliser vid en markerad patronhylsa i Halle.
Poliser vid en markerad patronhylsa i Halle. Foto: Sebastian Willnow/AP/TT

Fakta: Halle

TT

Industristaden Halle ligger i förbundslandet Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Staden har omkring 230 000 invånare. I Halle finns också ett av Tysklands mest framstående universitet.

Staden är centrum i en tättbefolkad region och ligger cirka tre mil nordväst om storstaden Leipzig.

Källa: NE

Fakta: Jom kippur

TT

Den viktiga judiska högtiden jom kippur kallas också för försoningsdagen. Den är den heligaste dagen under det judiska året.

Under jom kippur överväger man de synder som man kan ha begått samt ber om förlåtelse för dessa.

Jom kippur avslutas med att man blåser i ett horn, en så kallad shofar.

Källa: NE

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut