De blev årets Norranhjältar

I våras gjorde Jörgen Dahlqvist och Hans Brännström en oförglömlig och modig insatts vid Bergsbydammen, tillsammans räddade de livet på Lars Erik Nilsson. Under lördagskvällen mottog de förstapriset i tävlingen Norran Hjältar.

Två hjältar – Norranhjältar – klev fram i rampljuset. Under Skellefteå AIK:s hockeymatch mot Växjö fick livräddarna från Bergsbydammen, Jörgen Dahlqvist och Hans Brännström, uppskattning för sin fantastiska insatts när de räddade ett människoliv. Prisutdelningen av tävlingen Norran Hjältar skedde ute på isen i pausen mellan första och andra perioden. Här fick livräddarna ta emot folkets jubel och en prischeck på 25 000 kronor.

– Att ha blivit nominerad känns bra och nu känns det skitskoj, säger den nyutnämnde Norranhjälten Jörgen Dahlqvist.

Det var i slutet av maj som Lars Erik Nilsson ramlade i vattnet och sögs ner genom dammen i Bergsbyn. Jörgen Dahlqvist och Hans Brännström lyckades med stort mod och med risk för sina egna liv plocka upp Lars Erik som då var blå i ansiktet och utan puls. Med hjälp av hjärt- och lungräddning lyckas de båda få igång puls och andning på Lars Erik som överlevde.

– Det är kul att få ha varit med och räddat ett liv. Det känns riktigt bra, säger Hans Brännström.

På andra plats i tävlingen finner vi en riktig eldsjäl som jobbat hårt och enträget med att utveckla sin hembygd. Evy Andersson gör allt hon kan för att Lövångersbygden ska blomstra. Eftersom hon inte hade möjlighet att närvara vid prisutdelningen ersatte systern Elin Löfroth henne när prischecken på 15 000 kronor delades ut.

Även den tidigare kriminalpolisen Allan Lundgren fick uppskattning för sitt engagemang i Brottsofferjouren med en check på 10 000 kronor. Trots sina 92 år har han inga planer på att trappa ner på sitt arbete med att stötta brottsoffer i Skellefteå.

Det är Norran och Stiftelsen Skelleftepress som för fjärde året arrangerar tävlingen Norran Hjältar. Marcus Melinder, chefredaktör på Norran, menar att tidningen i alla tider har haft till uppgift att belysa lokalsamhället och dess människor Därför anser han också att det känns helt naturligt att Norran arrangerar en hjältetävling.

– Vi vill lyfta fram medborgarna som vi i över 100 år har funnits till för, säger Marcus Melinder.

Årets vinnare är enligt Marcus exempel på hjältar som visar på mod och handlingskraft i en svår situation.

– Jörgen Dahlqvist och Hans Brännströms insatts går rakt in i allas hjärtan. Mycket värdiga vinnare.

De två andra pristagarna, Evy Andersson och Allan Lundgren, visar upp helt andra typer av hjälteinsatser. De har båda ägnat mycket av sin tid till att stötta både utsatta människor och regioner. Evy och Allan är bygdens hjältar, menar Norrans chefredaktör

– Definitivt hjältar i Norrans bemärkelse.

Tävlingen Norran Hjältar

2014 utsågs Fredrik Westerlund, Arjeplog, till Norranhjälte.

2015 var det Michael Patterson, Lövånger, som röstades fram av läsarna.

2016 blev blev det Martin Pettersson som kammade hem flest antal röster.

I år utsågs två hjältar, Jörgen Dahlqvist och Hans Brännström.

Foto: Lars Eriksson
Foto: Lars Eriksson
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut