Vem tar vem? Tar någon någon? Om några veckor vet vi om det blir några valtekniska samverkningar bland partierna i Arjeplogs kommunfullmäktige, och vem som blir kommunalråd.
Vem tar vem? Tar någon någon? Om några veckor vet vi om det blir några valtekniska samverkningar bland partierna i Arjeplogs kommunfullmäktige, och vem som blir kommunalråd. Foto: Sofie Abrahamsson

C + V = sant?

Notera att denna artikel är från förra året.
Efter det preliminära resultatet av rösterna i lokalvalet i Arjeplog har kommit, står det klart att det krävs C + V i en valteknisk samverkan för att utmana S om kommunalrådsposten.

Ett val med ovanligt små förändringar i röstfördelningen från valet 2014, så kan man sammanfatta lokalvalet 2018 i Arjeplog. Vanligt har annars varit att det kan skilja ett par hundratal röster upp eller ned, varför Britta Flinkfeldt (S) resonerat om att det är svårt att förutspå vad som ska hända i lokalvalet. Som resultatet ser ut nu, innan poströsterna är räknade, har S fått ett mandat extra och landar på nio, V kliver också upp ett pinnhål till sex mandat, medan L ligger kvar på sina två mandat och C tappar ett och landar på fyra.

– Det är klart att det är tråkigt att tappa, det är inte det man strävar efter. Vi är inte nöjda med det.  Men man ska komma ihåg att i en sån här liten kommun kokas skillnaden i mandaten ned till enstaka röster, och det är egentligen för tidigt att säga något ännu, säger Sten-Åke Nilsson, förstanamnet på C:s lista.

Nilsson säger att partiet borde varit tydligare med att visa sin ståndpunkt i frågor när man inte hållit med.

– Vi skulle ha reserverat oss och varit mer tydliga med var vi står. För Arjeplog är nog den här konstellationen där vi måste komma överens bra, för politiken är den sämre.

Klart är i alla fall, att om mandatfördelningen kvarstår efter poströsterna är räknade, ja då krävs minst en valteknisk samverkan mellan C och V för att kunna utmana S om kommunalrådsposten.

Hur troligt är det, Sten-Åke Nilsson?

– Man ska inte säga att det inte kan hända, det kan det. Men V går till val på såna saker som vi inte kan ställa upp på. Först ska vi i alla fall inom partiet träffas och prata igenom resultatet, sen när det definitiva resultatet kommit blir det att fundera på en eventuell samverkan, om det finns några alternativ. Det känns mycket ovisst just nu. Förra valet gick C och L sin egen väg, då hade vi ingen möjlighet.

Valteknisk samverkan med C, Albert Lestander?

– Det blir väl sondering åt alla håll. S kommer ju vara intresserade av att behålla makten och kommer väl också försöka med en framstöt. Det är klart att framförallt centern sitter i en bra position. Vi försökte med C i förra valet men då ville de inte.

Rösterna som räknas på onsdag är ungefär 70 till antalet.

– Det är poströster plus ett antal röster som vi lagt undan för att behålla valhemligheten för dem som poströstar. Vi försöker hålla antalet så att det inte kan bli fullt ett mandat om alla skulle rösta likadant, säger John Wennström, ledamot i valnämnden.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut