Klockan har passerat fem pÄ eftermiddagen den hÀr tisdagen i december. Vi befinner oss hos Sara Lindberg i Byske, som driver Bankgatans kafferep.
Mot ena lÄngvÀggen i orangeriet stÄr kaffetermosar, koppar och flera sorters fikabröd upplagt. Naturligtvis Àr allt hembakat.
I ett hörn sprider en julgran ett mysigt, hemtrevligt ljus och kaminen Àr tÀnd. StÀmningsfull musik kommer ur en högtalare, mysfaktorn Àr skyhög och julstÀmningen börjar infinna sig.
GÀsterna som bokat in sig den hÀr kvÀllen Àr ett juntagÀng som strax ska börja droppa in.
â Det hĂ€r Ă€r sjĂ€tte gĂ„ngen som jag har kransbindarkvĂ€ll och jag skulle kunna ha tio till, för det Ă€r jĂ€ttestort intresse, sĂ€ger Sara och tĂ€nder fler levande ljus som hon placerar ut i rummet.
Hon tror att intresset kan vara kopplat till suget att trÀffas, att göra nÄgot tillsammans och att pyssla och pynta i grupp.
KransbindarkvÀllarna lockar frÀmst kvinnor och merparten Àr antingen mellan 25 till 30 Är eller i Älderskategorin runt de 60.
SÄ kommer kvÀllens gÀster. De slÄr sig ner vid bordet och efter Saras instruktioner sÀtter de igÄng.
Det skrattas och pratas runt bordet. En del av kransarna följer det traditionella, vissa kÀnns nytÀnkande och alla Àr mer eller mindre juliga.
Olika dekorationer ligger i ett stort trÄg och alla Àr fullt fokuserade. Det Àr röda band, vita stjÀrnor, glittrigt pynt och annat som kransarna dekoreras med.
Det var via Instagram de fick nys om kransbindarkvÀllarna i Byske.
â Jag skrev till de andra i juntan att: âVisst vill vi?â, sĂ€ger Anna-Karin Liedgren och tillĂ€gger:
â Det Ă€r sĂ„ roligt att göra lite pyssel tillsammans.
Sara Lindberg startade Bankgatans kafferep den första mars 2022. Hon erbjuder fika för avhÀmtning, sommarkafé, lite enklare matrÀtter, anordnar musikkvÀllar, kaffeprovningar, hÄller bröllops- och födelsedagsfester samt nu Àven kransbindarkvÀllar. Allt utgÄr ifrÄn bostaden pÄ Bankgatan i Byske. Det ska vara smÄskaligt, trivsamt och mysigt och det tÀnker hon inte Àndra pÄ.
â Det hĂ€r ska förbli ett litet stĂ€lle men det finns ideĂ©r pĂ„ att utveckla och prova lite andra saker ocksĂ„ och vi bollar vĂ€ldigt mycket i familjen, sĂ€ger hon.
Hon beskriver sig sjÀlv som driven, har en kreativ Ädra och berÀttar att det finns tvÄ ord hon skyr som pesten:
â Jag hatar orden ânejâ och âvĂ€ntaâ, sĂ€ger hon och skrattar.
40-Äriga Sara Lindberg har lÄng erfarenhet av bakning och matlagning. Hon har det i hÀnderna, kan man sÀga. Hennes familj drev tidigare gÀstgiveriet i Byske och Sara tillbringade mÄnga timmar i det köket. Nu handlar det mest om bakning för hennes del.
â Jag bakar alltid olika typer av bröd och vĂ„rt fika Ă€r Ă„rstidsbundet.
Hon har drygt 1 100 följare pÄ Instagram och det Àr dÀr, via Facebook samt Visit SkellefteÄ hon marknadsför sitt företag och vad som Àr pÄ gÄng.
â Jag har inga fasta öppettider utan styr sjĂ€lv nĂ€r det passar och Ă€r lĂ€ge, sĂ€ger hon.
För en av huvudorsakerna till att hon valde att starta eget företag Àr viljan att kunna styra sin tid. Vara hemma nÀr de tvÄ mindre barnen Harry och Sally kommer frÄn skolan. En annan Àr möjligheten att göra det hon Àlskar mest: Baka och laga mat.
Efter en timme, lite drygt, börjar gĂ€nget vara nöjda. Ingen har tagit sig tid att fika â Ă€n. Annika BĂ€ckström fĂ„r sammanfatta kvĂ€llen, sĂ„ lĂ„ngt:
â Det har varit jĂ€ttemysigt och trevligt sĂ€llskap, sĂ€ger hon.