Varje ingrediens odlas och framställs enligt gamla tiders kunskap och kommer varsamt att tillagas. Efter sexton månader är det dags att njuta av dessa unika smaker i en tolv-rätters gastronomisk upplevelse på plats i Burträsk .
Idén till Världens Långsammaste Recept föddes ur en insikt om att mat och matlagning förväntas gå allt snabbare. En utveckling som initiativtagaren Västerbottensost vill vända på.
– Västerbottensost har en unik och världskänd smak. I det hemliga receptet är den långa lagringstiden en avgörande ingrediens. En stor portion kärlek och en väl bevarad norrländsk hantverkstradition, ger Västerbottensost sin unika karaktär. Vi vill bjuda på en unik smakupplevelse genom att tillsammans med Filip Fastén visa samma långsamma omsorg för alla råvaror i en hel måltid, säger i ett pressmeddelande Thomas Rudin, ostmästare för Västerbottensost, i Burträsk.
Ambitionen är skyhög – aldrig någonsin ska någon ha lagt ner så mycket tid, omsorg och noggrannhet på varje ingrediens på tallriken. Råvarorna skördas från våra svenska marker när de är som bäst, under varje säsong. Samarbetet Världens Långsammaste Recept beskriver Filip Fastén, som äger restaurangerna Agrikultur och Den Gyldene Freden i Stockholm, själv så här:
– Västerbottensost är en viktig del av vår svenska tradition och det är få smaker som är så utmärkande. I det här unika och spännande samarbetet hoppas jag att vi kommer bevisa våra gemensamma värderingar och berika den svenska matscenen, berättar Filip Fastén.
Receptet inleds med att Filip Fastén tillagar morötter i en dyngstack. Där får morötterna sakta mjukna i värme som lockar fram morotens naturliga sötma. I nästa steg startar han en långsam fermentering av vitlök på spishyllan.
Samtidigt som Filip Fastén tillagar måltidens olika delar startar ostmästare Thomas Rudin ystning och tillverkning av Västerbottensost.
Filip Fastén och Thomas Rudin kommer att arbeta tätt tillsammans och datumet då världen får reda på hur Världens långsammaste recept smakar är vårvinterdagen, den 21 mars 2020 i Burträsk.