– Det är helt otroligt att det gått fem år sedan vi startade något som vi inte visste vilken riktning det skulle ta även om vi utgick från en vision, berättar Sture Andersson, vice ordförande i Burträsk Saluhall Ekonomisk förening.
Använda tom lokal
Starten var att Karin Wiksten, veterinär och fåruppfödare, funderade över möjligheterna med en lokal i centrala Burträsk i en fastighet som familjen ägde. Den skulle bli tom, men vad kunde den användas till?
En interimstyrelse bildades som jobbade fram en inriktning.
– Lokalproducerad mat var på gång och vi var många som höll på med det i närområdet, berättar Sture Andersson.
”Stort intresse”
Den 2 maj 2014 hölls invigningen.
– Ni har all anledning att känna er stolta över vad ni åstadkommit här i Burträsk. Det finns många bönder som följer er med stort intresse och jag hoppas, för allas skull, att det här kommer att gå bra för er, sa invigningstalaren Arne Lindström, dåvarande ordförande för LRF i Västerbotten.
Karin Wiksten blev utsedd till ”Årets Burträskare 2014” för att hon var eldsjälen bakom Burträsk Saluhall och att hon lyft fram värdet av närodlat och lokalproducerat.
Tio medlemmar
I dag har saluhallen tio medlemmar, under det senaste året har en gått i pension och en ny tillkommit. Som flest har föreningen haft 13 medlemmar och som minst nio medlemmar. Medlemmar kan också ta in produkter från andra producenter som inte är med i föreningen.
Alla medlemmarna jobbar i saluhallen och tar dagsverken.
Jubileumsveckan
Under vintern är butiken öppen tre dagar i veckan, under kommande sommaren sex dagar i veckan för fjärde året. Nästa vecka, jubileumsveckan, så kommer butiken att ha öppet hela veckan utom den 1 maj.
– Vi kommer också att vara synliga då genom att vi har en uteservering av lunchtyp för att visa de produkter vi erbjuder, säger Sture Andersson.