Nekades få coronatest på hälsocentralen

Katarina Larsson arbetar i en privat skola. När hon har velat ta ett covid-test via Burträsk hälsocentral, har hon nekats detta, trots att hon tillhör en samhällsviktig verksamhet. ”Jag ifrågasätter av princip att kommunen kan förmå regionen att göra tester för dem och att vi privata inte har den möjligheten”, säger hon.

Om den som ska provtas saknar kod går det också att lösa om man är kreativ. ”De stora provtagningsenheterna har fått rutin på detta. Det är kanske inte så på de som hanterar färre prover”, säger Gunilla Persson.

Om den som ska provtas saknar kod går det också att lösa om man är kreativ. ”De stora provtagningsenheterna har fått rutin på detta. Det är kanske inte så på de som hanterar färre prover”, säger Gunilla Persson.

Foto: Johan Nilsson/Yvonne Rönngren

Burträsk2020-12-03 07:00

Katarina Larsson har vid flertalet tillfällen försökt göra covid-test, men testerna för allmänheten har då varit slut. Trots att hon jobbar i skolan, och därmed anses tillhöra en samhällsviktig funktion, har hon inte fått ut ett test. För att få göra det behöver hon en kod. Detta, har hon fått veta, är något som kommunalt anställda får och om de meddelar koden så får de ett test när det allmänna är slut.

– Jag har ifrågasatt det, men de har bara hänvisat till riktlinjerna.

Norran kontaktar Burträsk hälsocentral för att reda ut vad som gäller. Där svarar verksamhetschef Peter Bergman mycket riktigt att det behövs en arbetsplatskod för att få genomföra en provtagning, om det gäller samhällsviktig verksamhet. Det gäller även kategori tre, det vill säga det som inte är offentlig förvaltning såsom region och kommun. Däremot har han inte koll på hur privata arbetsgivare gör för att få en arbetsplatskod, om man måste be om en aktivt eller om man får en automatiskt.

Via smittskyddsläkare Gunilla Persson får Norran veta att uppdraget att hantera koderna gavs till länsstyrelsen.

– Alla företag som behöver en kod ska få det, säger hon.

Hon tillägger att det också är arbetsgivarens skyldighet att informera sina anställda om vad som gäller kring provtagning om det behövs.

– Tanken är att man ska ta proven på uppmaning av sin arbetsgivare. Syftet är att man då ska kunna komma tillbaka i arbete snabbare.

Hon berättar att många företag hört av sig till länsstyrelsen och då ordnas specifika koder för dem i samråd med företagen.

Men hon tillägger att det i nödfall finns en annan utväg.

– Om någon står där och behöver ett provtagningskit, och det är slut på de allmänna kiten, då kan man lösa det med lite kreativitet. Man kan skriva dit namnet på den verksamhet där man arbetar.

Hon påpekar att det handlar om att kunna smittspåra på rätt plats. 

– Vi gör ingen skillnad på om det är privat eller offentlig verksamhet när det gäller de samhällsviktiga verksamheterna. Däremot går vård- och omsorgspersonal alltid före om det råder brist på provtagningskit, säger hon.

På länsstyrelsen hemsida finns information om vilka verksamheter som anses samhällsviktiga och om kodsystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!