Saluhallen invigdes den 2 maj 2014. Starten var att Karin Wiksten, veterinär och fåruppfödare, funderade över möjligheterna med en lokal i centrala Burträsk i en fastighet som familjen ägde. Den skulle bli tom, men vad kunde den användas till?
– Karin och Lennart Wiksten drömde om en lokal matbutik i Burträsk, berättar Sture Andersson, vice ordförande.
Tio medlemmar
Resultatet blev tids nog saluhallen.
– En interimstyrelse jobbade fram inriktningen. I dag har saluhallen tio medlemmar och några inlämningskunder med kompletteringsprodukter. Som flest har vi varit 13 medlemmar och som minst 9, berättar Sture Andersson som själv levererar rökt fläsk och andra rökta produkter.
Nyaste medlemmen är Kryddlandet från Skellefteå.
Bredda sortimentet
Medlemmarna jobbar alla i saluhallen och tar dagsverken. I sommar håller saluhallen för tredje året sexdagarsöppet
– Ett dagsverke växlas i praktiken upp till tio på det sättet.
Styrelsen jobbar hela tiden med att ha ett brett sortiment i butiken.
– Vilt är till exempel en produkt vi inte har i dag, men skulle önska, säger styrelseledamoten Gertrud Forsell som själv är leverantör av främst bröd.
Egna produkter
Sture Andersson konstaterar att det skett en utveckling av innehållet i butiken sedan starten.
– Efter en tid så börjar medlemmarna utveckla egna produkter, hamburgare, korvar och annat, som utgår från de egna råvarorna, berättar Sture som tror att förädlingen kommer att fortsätta att öka.
Lokalt kan också betyda regionen beroende på produkt.
– I första hand vill vi bli fler medlemmar, men vissa producenter är för små för att bli medlemmar.- Då kan medlemmar köpa in och sälja deras produkten, som glassen från Vännäs. Den är lokal för oss i jämförelse med GB, säger Gertrud.
Dessutom breddar saluhallen nu verksamheten med viss katering : premiär var med Bröderna Henry i Svarttjärn sommaren 2016. Nyligen sköttes Burträsksvängen.
– Burträsk kulturmat står för lokal mat. Vill höll i hela matserveringen under Svängen, berättar Sture.
Med tiden har saluhallen blivit allt kändare.
– Vi har kunder från Umeå som kommer hit med kylväska och handlar en gång i månaden. Åker man från Umeå hit har vi gett ringar på vattnet, konstaterar Gertrud.
– Många har också insett att det inte är någon omväg att ta inlandsvägen mellan Umeå och Skellefteå för att kunna komma förbi här, fortsätter Sture.
Innan nästa sommar kommer det att bli ett femårsjubileum.
– Vi måste försöka göra något speciellt. Fem år är en milstolpe, summerar Gertrud.