Mag- och tarminnehåll på slaktkroppar – slakteri får föreläggande

Slaktkroppar på Burträsk slakteri har vid flera tillfällen konstaterats förorenade med mag- och tarminnehåll. Nu förelägger Livsmedelsverket slakteriet att vidta omedelbara åtgärder.

Livsmedelsverket har beslutat att förelägga slakteriet i Burträsk att vidta åtgärder inom hygien.

Livsmedelsverket har beslutat att förelägga slakteriet i Burträsk att vidta åtgärder inom hygien.

Foto: Tim Aro/TT

Burträsk2024-09-16 05:00

Vid flera kontroller har Livsmedelsverket konstaterat att slakteriet i Burträsk inte når upp till lagstiftningens krav inom grundförutsättningar hygien, det framgår av ett föreläggande mot slakteriet som myndigheten nu beslutat om. 

Mellan den 1 mars och 31 maj konstaterade Livsmedelsverket vid besiktning efter slakt att en tredjedel av slaktkropparna från nötkreatur förorenats med mag- och tarminnehåll.

”Det totala antalet kontroller som utfördes under perioden var 54 stycken och antalet kontroller med fynd av förorening var 18 stycken”, skriver Livsmedelsverket.

Under sommaren följdes resultatet upp och andelen slaktkroppar som förorenats bedömdes då vara 20,3 procent.

”Trots Livsmedelsverkets påtalanden har företaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder och bristerna gällande den höga andelen nötkreatur som förorenas under slaktprocessen kvarstår”, står det i beslutet.

undefined
Livsmedelsverket har beslutat att förelägga slakteriet i Burträsk att vidta åtgärder inom hygien.

Slakteriet föreläggs nu att omedelbart se till att slaktkropparna inte förorenas med mag- och tarminnehåll och att eventuell uppkommen synlig fekal kontaminering avlägsnas direkt.

Livsmedelsverket bedömer avvikelserna som allvarliga och beslutet gäller därför omedelbart.

Carl-Johan Waller är slakterichef på Burträsk slakteri. Anledningen till att slakteriet inte nått upp till myndighetens krav är enligt honom på grund av bristande rutiner.

– Vi har sett över rutinerna redan en gång i våras efter förra rapporten. Nu har vi tittat över dem ytterligare för att se vad vi ytterligare kan förbättra.

Enligt honom går gränsen för vad Livsmedelsverket godkänner i fynd av det här slaget vid 20 procent. 

– Men det är ändå för mycket. Vi låg över gränsen och gränsen finns av en anledning. 

Det är under uppslaktningen som föroreningarna uppkommit och där de omedelbart ska avlägsnats, förklarar Carl-Johan Waller.

– Men det är där det missats. Innan slaktkropparna hängs in i kylrummet godkänns de av Livsmedelsverket och då är de rena.

Nästa sammanställning av kontroller på slakteriet väntas Livsmedelsverket vara klara med vid november/december enligt uppgifter som slakterichefen fått till sig, men redan tidigare i veckan kontrollerade myndigheten samma typ av föroreningar, säger han.

– Den kontrollen var godkänd, då gjorde de inte några sådana här fynd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!