Camilla idé resulterade i Korvverkstan i Burträsk

Burträsk har fått en ny livsmedelsindustri, Korvverkstan. ”Vi gör mat som man gjorde förr i tiden, mer hemlagat”, säger Camilla Jonsson, vd.

Zenon Szwarc är bolagets ende anställde. Här jobbar han med paketering av korv.

Zenon Szwarc är bolagets ende anställde. Här jobbar han med paketering av korv.

Foto: Foto: Lars Andersson

Burträsk2019-12-03 08:00
undefined
Korv i mängd, men också styckning och en hel del andra charkprodukter. Camilla Jonsson är glad över utvecklingen av Korvverkstan i Burträsk.

Camilla Jonsson och hennes man Joel driver Järvtjärns Utegrisar och är delägare i slakteriet i Åbyn, Burträsk.

– Jag fungerade i ungefär ett år på hur jag skulle kunna utveckla verksamheten. Jag insåg att vi skulle förädla lokalt kött, säger Camilla.

Hela kedjan

Korvverkstan i Burträsk AB är förlängningen av idén. Där styckas kött, men produktionen tas också vidare till konsumentprodukt via såväl korvproduktion som varm och kallrökning.

– Det känns bra att kunna kontrollera hela produktionskedjan själv. Jag vill helst styra allt, säger Camilla då hon sitter vid skrivbordet på fabriken i centrala Burträsk.

– Vårt mål är att kunna ta tillvara hela djuret.

Hade maskiner

Bolaget föddes tidigt i år. Verksamheten hade en uppstartstid och tog sedan rejäl fart efter sommaren. Lokalen fick Camilla nys om via en kollega som också hade tillgång till en del maskiner och recept.

Bolaget jobbar inte bara åt Järvtjärns Utegrisar, utan de har en mängd andra kunder. I dag har de 1,5 tjänst inne i Burträsk.

– Vi tar på oss styckning och paketering åt andra köttproducenter. Vi jobbar också med korv, syltor, patéer och annat. Vi är som en hel chark själva, berättar Camilla som är såväl glad och stolt över att verksamheten nu är i full gång.

– Det blir korta transportsträckor här. Köttet är verkligen lokalt så det är extremt lokalproducerat. Varje kund har dessutom sitt eget recept, vi hjälps åt så att alla har sin egen produkt.

Transparens

Många av producenterna kör själva djuren till slakteriet. Korvverkstan transporterar sedan köttet med kylbil vidare de få kilometerna till produktionen.

– Vi är transparenta. Många kunder i dag vill veta hur djuren haft det och vilka som står bakom uppfödningen.

Reko ger trygghet

Camilla berättar att producenterna nu också upplever en större trygghet vid försäljningen. Detta sedan det bildats en Reko-ring, först i Umeå och senast i Skellefteå.

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt sälja och köpa närproducerad mat helt utan mellanhänder.

– För oss har det varit guld värt, säger Camilla som åker till Umeå och Skellefteå varannan vecka och är en av administratörerna i Skellefteå.

”Lättare planera”

– Det här jobbet är mycket en livsstil. Med Reko-ringen har vi fått mer normala arbetstider och ett jämnare flöde.

undefined
Zenon Szwarc är bolagets ende anställde. Här jobbar han med paketering av korv.

Hon berättar att försäljningen på traditionella marknader är svåranalyserad och styrs mycket av väder och vind. När producenten kommer till Reko-ringen har den redan fått alla beställningar i förväg.

– Vi vet hur mycket vi säljer och det ger oss en trygghet. Det är också lättare att planera för oss. Det här har varit mycket bra för oss och har blivit lättillgängligt från konsumentens sida.

Hon konstaterar att tiden nog var väldigt rätt för det som sker nu.

– Mitt mål är att gå hålla på med det här, att få förse folk med lokala produkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!