Bekräftade fall av skabb i Bureå

Det går skabb på en förskola i Bureå och på Bureskolan. Det framgår i meddelanden som skickats ut till vårdnadshavare.

Det går skabb på en förskola i Bureå och på Bureskolan. Bilden är en genrebild.

Det går skabb på en förskola i Bureå och på Bureskolan. Bilden är en genrebild.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Bureå2023-01-20 16:38

Den 12 januari skickade förskolans rektor Jenny Forsell ut ett meddelande till vårdnadshavare med rubriken “Skabb på förskolan“. Där skriver hon så här:

”I samråd med smittskyddsenheten har jag som rektor blivit uppmanad att kontakta er vårdnadshavare för att ni ska veta vad vi i förskolan gör och vad ni behöver göra hemma för att bromsa smittan.”

Hon skriver att förskolan tvättar ”alla textilier som barnen varit i kontakt med”.

I ett annat meddelande, som skickats ut av Bureskolans skolsköterska, står det att det även framkommit att det finns skabb i skolan. Även där ges det råd om vad vårdnadshavare bör göra för att bromsa smittspridningen.

undefined
Sjukdomen skabb orsakas av ett kvalster, det 0,3 till 0,4 millimeter stora skabbdjuret Sarcoptes scabiei, som gräver sina gångar inne i huden.

Vårdnadshavare uppmanas bland annat att tvätta kläder, sängkläder, handdukar och tygskor i 60 grader. ”Skor och kläder som inte kan tvättas ska vädras eller ställas undan i tre till fem dygn”, står det i ett av utskicken.

Gunilla Persson är biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Hon har ingen exakt siffra på hur många fall av skabb som har bekräftats i Bureå, men säger att det handlar om ”några fall”. Hon säger också att det är ovanligt att skabb sprids på en skola eller förskola.

– Det finns ingen anmälningsplikt utan man kan kontakta oss för att få råd. Så vi för ingen statistik över det, men det är ovanligt. Det vanligaste är att det sprids inom en familj eftersom det krävs ganska lång hudkontakt för att det ska spridas.

undefined
Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Det vanligaste symtomet är klåda.

Kan skabb vara farligt?

– Inte för en frisk människa, däremot kan det ta ganska lång tid innan klådan försvinner, säger Gunilla Persson.

Fakta: Skabb

Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där. Det vanligaste symtomet är att det kliar mycket, framför allt på natten. 

Du kan bli smittad om du har haft nära kontakt med någon som har skabb. Det krävs hudkontakt i flera minuter för att skabb ska hinna förflytta sig från hud till hud.

Skabb kan överleva upp till två dygn utanför kroppen men de blir försvagade och smittar inte lika lätt. Därför är det ovanligt att skabb smittar via till exempel kläder, sängkläder och handdukar.

Det kan dröja tre till tio veckor efter att du har blivit smittad till att det börjar klia.

Skabb behandlas med ett flytande läkemedel som du smörjer över hela kroppen.

Skabb har inget med hygien att göra.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!