För åtta år sedan tog Simon över familjelantbruket efter sina föräldrar Sven-Bertil och Aina Renström. På gården finns totalt 250 djur varav cirka 30 är mjölkkor och övriga är köttdjur. Nu satsar Simon och Caroline med hjälp av riskkapitalister på att utveckla verksamheten.
– Jag har alltid haft intresse för entreprenörskap och målet har hela tiden varit att utveckla lantbruket. Det är viktigt att hålla hög kvalitet och ha kontroll genom hela kedjan, från uppfödning till färdigt kött, säger Simon.
Han berättar att köttet hängs upp i en steril och stilla miljö och ska möras under en snittid på fyra månader. Tekniken bygger på fallande kyla utan fläktar i kylrummet och temperaturen ska hålla två dygnsgrader. Varje morgon kontrolleras temperaturen och att mörningsprocessen går som den ska.
”Jag har alltid haft intresse för entreprenörskap och målet har hela tiden varit att utveckla lantbruket”.
– Allt kvalitetssäkras och köttet är märkt med datum, ålder på djuret och vilken ras det är. Vissa delar kommer att hänga i sex månader och genom att stöpa köttet i talg får vi extra fint gourmetkött, förklarar Simon och fortsätter.
– Vi har bra samarbete med krögarna Jon Oskar Arnason och Runar Larsen, restaurang Bryggargatan och jag är tacksam för att de delat med sig av sin kunskap om kött och kötthantering.
Satsar på ekologiskt
Solen skiner och i hagen står korna och mumsar på sitt hö. Några kalvar hoppar glatt runt i snön. Simon och Caroline värnar om att djuren ska kunna vistas utomhus året runt och under sommartid få beta och hålla landskapet öppet. Paret har valt att satsa på köttraserna Black Angus, Herreford och Japanska Wagyu. De har många idéer och planer för att utveckla verksamheten på gården. Intill kylrummet där köttet möras har de byggt en gårdsbutik där Carolina sköter butiken och försäljningen.
– Förutom försäljning av kött och rökta detaljer så kommer vi tillsammans med andra lokala producenter att kunna erbjuda ekologiska grönsaker, honung, ägg och förädlade varor som exempelvis färdiga hamburgare, säger Carolina och Simon tillägger.
– Det är viktigt att verksamheten bygger på förtroende. Vi vill kunna visa gården och att vi står för kvalitet. Det här är äkta naturkraft från grunden, säger Simon innan han går iväg för att jobba några timmar till i ladugården.