På grund av pandemin har Bureå hälsocentral tvingats dra ner på verksamheten redan före sommaren. Dessutom var det tänkt att två sjuksköterskor som lånats ut tillfälligt till covid-avdelningen på lasarettet skulle bli kvar där över sommaren. Sköterskorna sade upp sig i protest.
– Nu har vi fått veta att de får komma tillbaka. Det är förstås väldigt bra, säger distriktssköterskan Emma Ingman.
Norran har pratat med flera ur personalen och de är mycket kritiska till hanteringen när personal lånades ut och effekterna det fått.
– De hade kontrakt på att arbeta i sex veckor. Jag tycker det är allvarligt att arbetsgivaren sedan säger att det inte gäller, säger Emma Ingman.
– Alla behövs vid en pandemi och kontraktsbrott gör att förtroendet för arbetsgivaren upphör, tillägger distriktssköterskan Kristina Åström.
Istället för två semestermånader fick Bureås personal dela upp semestern på tre månader, något ingen varit med om tidigare.
– Vi fick veta att sköterskorna skulle komma tillbaka bara dagar före semestern. En del fick gå på semester till och med innan barnen slutat skolan, säger Nina Klingstedt.
De påpekar att neddragningarna i Bureå även påverkar Ursviken då de är en enhet.
– Vi sköterskor har alla olika ansvarsområden, exempelvis diabetes, demens och KOL/astma. Vi har varit tvungna att reducera arbetet här för att täcka upp i Ursviken. Det innebär att våra väntelistor stod still för de kroniskt sjuka, säger Catarina Malm.
De uppskattar att de ligger sex–åtta månader efter i arbetet med dessa grupper och oroar sig även för äldre som har svårt att ta sig till någon annan hälsocentral. Eftersom det förebyggande arbetet med kroniska sjukdomar gått i stå finns också risk att patienterna får försämringar i sina sjukdomar.
Det finns bara en annan hälsocentral som lånat ut personal. I Bureå upplevs det som orättvist.
– Vissa hälsocentraler har till och med fortsatt med sina hälsoundersökningar, VHU, säger Emma Ingman.
– Vi avbokade de planerade hälsoundersökningarna, tillägger undersköterskan Linnea Lindh.
De tycker det är extra tråkigt då VHU även genererar pengar till hälsocentralerna, vilket påverkar ekonomin. De påpekar även att vården inte blir jämlik.
Personalen på hälsocentralen beskriver våren som tuff och nu oroar de sig även för hösten när den klusterbildning som beslutats ska genomföras. Det handlar om att bilda kluster för samarbete mellan hälsocentraler. I Bureå ska de samarbeta med Anderstorp, Lövånger och Burträsk, vilket gör att det inarbetade samarbetet med Ursviken upphör.
De tycker att informationen och planeringen inför övergången är minst sagt bristfällig.
– Vi har bara fått information om att det ska ske. Det börjar gälla första september och är stängt här till sista augusti, säger Catarina Malm.
Personalen har också hört rykten om att Bureå ska bli en filial eller att de ska dela läkare med Lövånger. De poängterar att Bureå anses vara en tillväxtort och att hälsocentralen är viktig för Bureås framtid och befolkning.
– Om Bureå blir en filial, var ska man då bereda läkarvård för Bureås befolkning? säger distriktssköterskan Anneli Thorén.
Enligt personalen ska en stafettläkare ha erbjudit sig att bli fast anställd i Bureå, men erbjudandet avvisades uppifrån. Anledningen ska vara att läkaren krävde för hög lön.
De har heller inte sett att det legat ute någon annons om stafettläkartjänster i Bureå. Det spär på misstankarna om att något är på gång.
– Det skapar oro när vi inte vet varför de gör som de gör. Vi kan inte dra igång klustret i september om vi vet så lite som vi vet nu. Vi är ju basen i verksamheten, säger Catarina Malm.
De tycker att deras närmaste chefer har jobbat hårt för dem i det svåra läget.
– De har varit ett gott stöd och förmedlat den information de kan, säger Catarina Malm.
Problemet menar de finns längre upp i ledningen.
– De kunde ha lyssnat på våra chefer. Är det så klokt att dela på ett befintligt fungerande samarbete mellan Ursviken och Bureå? säger Emma Ingman.
Arbetssituationen har fått flera i personalen att fundera på att byta jobb.
– Alla har nog haft i tanken att det kan bli så även om vi trivs med våra jobb, säger Nina Klingstedt.
– Sjukvården har gått på knäna i flera år. Så blir det ännu mer pressat, säger Catarina Malm.