Bureå camping och Matematiksällskapet står bakom lägret, där barn från hela Sverige deltar. Hans Brettschneider och flera av hans medtävlande i SVT:s Genikampen är där som lärare och lägerledare.
När Norran besöker lägret lär sig de äldre barnen avancerad matematik i en stuga, medan de yngre barnen utvecklar robotar.
– Det finns jättemånga läger för fotbolls- eller dansintresserade, men det saknas för de som gillar matematik och naturvetenskap. Barnen får blomma ut, de är ofta lite utstötta i skolan eller har svårt att hitta vänner med samma intressen, säger läraren Fredrik Löfgren, som vanligtvis arbetar som robotutvecklare vid Linköpings universitet.
Lär av varandra
Han tror att barnen och ungdomarna inte bara lär sig av lärarna utan av varandra.
– Hemma har de ingen att dela med sig av de här ämnena. Här får de diskutera om olika kardinaliteter, algoritmer och andra häftiga saker som vanligtvis inte kommer förrän på universitetsutbildningar. Barnen älskar det.
Vera Hedström har rest från Stockholm för att kunna delta i lägret.
– Att lära känna nya människor är bäst … och mattekluringarna. Nåt man också har lärt sig är att börja umgås med människor så fort som möjligt eftersom lägret bara är i två dagar, säger hon.
Återkommande
Målet är att Genicampingen, där barn mellan 11 och 16 år får skicka in en ansökan, ska bli återkommande.
– Vi kände redan dag ett att det blir en uppföljning. Vi kör nästa år och har redan börjat planera, säger Hans Brettschneider och fortsätter:
– Du träffar likasinnade, vilket nog är lika roligt för oss ledare som för ungdomarna. Det är samma sak som att hålla på med hockey eller fotboll. Du vill möta bra motstånd för att kunna utvecklas och nå längre.