VK har tidigare berättat om kommissarien som utan lov tog Sjöräddningens båt och körde den på grund. Några dagar senare var han inblandad i en händelse på polisstationen i Umeå där han anklagades för sexuellt ofredande.
I slutet av augusti förra året var kommissarien på väg till en grillfest. Festen skulle hållas tillsammans med några kollegor. En polispatrull som precis avslutat en kontroll strax utanför Umeå tog beslutet att stoppa den bil som kommissarien körde.
En av poliserna var rätt ny i Umeå och gick fram till föraren och frågade hur läget var.
– Han avvaktade lite med ett svar och sedan sa han att han skulle ut och grilla. Senare berättade han att han var polis och att han skulle på en träff med jobbet lite längre bort, antecknade polismannen i en promemoria efter händelsen.
– Jag som är ny på stationen i Umeå kände inte igen honom sedan tidigare utan fick reda på att han var polis när han berättade det, fortsätter han.
Polismannen upplevde kommissarien som ”tänkande och halvt osäker när han inte riktigt svarade på frågor” och när hans kollega senare kom fram med ett sållningsinstrument så visade det positivt – kommissarien hade kört rattfull. Patrullen kände också att föraren luktade alkohol.
Efter kontrollen skjutsades kommissarien till sjukhuset i Umeå där ett blodprov togs. Kommissarien ville då varken erkänna eller förneka brott utan ville avvakta resultatet på blodprovet. I förhör sa han också att han innan han satte sig i bilen hade blåst i en egen alkoholkoll som han hade hemma och att den visat att han var körklar.
Nu har åklagaren beslutat om ett strafföreläggande. Där framkommer det att mannens alkoholkoncentration i blodet uppgick till 0,41 promille vilket bedöms som rattfylleri. Kommissarien ska betala 40 dagsböter à 500 kronor.
– Det är inga konstigheter med det. Jag har erkänt och det är bara att betala böterna, säger kommissarien.
Anser du att du gjorde fel när du körde berusad?
– Naturligtvis har jag gjort fel, säger han.
Sedan tidigare har kommissarien förlorat körkortet under ett års tid.
Polisens grupp för skiljande- och disciplinärenden har tidigare sagt att de avvaktar den straffrättsliga prövningen innan den arbetsrättsliga prövningen tar vid. Arbetsgivaren har beslutat att kommissarien kommer få behålla sitt jobb efter beskedet om att han bötfälls för rattfylleri. Det uppger kommissarien själv.
– Jag vill behålla min tjänst. Vi har följt alla regler och det finns inget som motiverar att jag ska bli av med jobbet. För att jag ska få sparken krävs det att jag döms till fängelse, säger han.
Polisens grupp för skiljande- och disiplinärenden har också tagit del av de uppgifter som VK skrivit om både när det gäller grundstötningen med Sjöräddningens båt och anmälningen för sexuellt ofredande. Anmälningen om sexuellt ofredande ledde till en internutredning som senare lades ned, men efter VK:s granskning begärde en polis en överprövning av beslutet.
VK har sökt polisens grupp för skiljande- och disiplinärenden, utan framgång.
Monica G Engström & Emma Garzon/ Västerbottens-Kuriren