Boris Johnson och drottning Elizabeth II vid ett möte i juli. Nu har de talats vid igen. Arkivbild.
Boris Johnson och drottning Elizabeth II vid ett möte i juli. Nu har de talats vid igen. Arkivbild. Foto: Victoria Jones/AP/TT

Boris Johnson vill stänga parlamentet

Storbritanniens regering vill förlänga den period då parlamentet normalt inte sammanträder, bekräftar premiärminister Boris Johnson. Skälet skulle kunna vara att underlätta för Johnson att genomföra brexit.

Premiärminister Boris Johnson vill att parlamentet håller stängt till och med den 14 oktober i stället för till början av oktober. Enligt regeringen har Johnson under onsdagen talat med drottning Elizabeth, som för närvarande håller till på sitt sommarresidens i skotska Balmoral, för att diskutera saken.

Formellt handlar det om att bestämma när drottningen ska hålla sitt tal, som normalt sett markerar starten för det nya parlamentsåret efter ledigheten. Drottningen läser under talet upp en regeringsförklaring som det brittiska underhuset sedan röstar om. Johnson vill att talet ska hållas den 14 oktober och att en omröstning sedan sker 21–22 oktober.

"Fullkomligt osant"

Syftet med Johnsons nedstängningsplaner bedöms vara att begränsa parlamentets tid att motsätta sig hans brexitplan inför utträdet den 31 oktober, något som Johnson dock dementerar med kraft.

-Det är fullkomligt osant, säger han i en tv-sänd intervju och tillägger att det oavsett kommer att finnas gott om tid för att diskutera Brexit.

Johnsons besked kan innebära att en omröstning om en misstroendeförklaring kommer allt närmre, säger premiärministerns partikamrat Dominic Grieve. Grieve kallar Johnsons åtgärd att stänga ner parlamentet för ett försök att regera utan parlamentet.

Nedstängning upprör

Johnson vill genomföra brexit i månadsskiftet oktober-november oavsett om ett avtal med EU är på plats eller inte. En majoritet av parlamentsledamöterna vill inte lämna EU utan ett avtal.

Brittiska parlamentsledamöter reagerar kraftigt på Johnsons nya besked. Talmannen John Bercow kallar det för en "konstitutionell våldshandling".

-Oavsett hur det framställs, är det helt uppenbart att syftet är att stoppa parlamentet från att debattera brexit och utföra sina plikter, säger han enligt BBC.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut