”Alla vet att Boliden kör en rutten style”
”Boliden nu får det fan vara nog”
Fraserna hörs om och om igen i låten. Patrik Arve är mest känd som sångare i bandet Teddybears och de senaste åren har han gjort sig bekant med svenska folket i programmet På spåret. Nyligen släppte han låten ”Bolidens ruttna style” tillsammans med sitt band Nya Krösus.
– Jag såg Aricadokumentären och reagerade starkt, så jag satte mig och skrev en låt svinsnabbt. Det tog typ tio minuter, jag kände verkligen att jag vill belysa ämnet.
Ämnet säger han är att ”ingen tar ansvar”.
– Det ser man i dokumentären, de fattiga förlorar mot de slipade rika. Det är alltid de fattiga som förlorar.
På omslaget till singeln syns Klas Nilsson, kommunikationschef vid Boliden. När Norran pratar med Klas Nilsson säger han att han har hört låten.
– Jag lyssnade på kanske halva, sedan förstod jag att den inte skulle bli bättre därifrån.
Skellefteå tingsrätts dom i Aricarättegången föll i mars 2018. Boliden friades, men domen överklagades till hovrätten. Där bedömdes fallet vara preskriberat och i juni 2019 kom beskedet att fallet inte tas upp i Högsta domstolen.
Patrik Arve säger att ni inte tar ansvar för det som hände i Arica. Vad säger du om det?
– Det har varit en stor och omfattande genomgång och oberoende prövning av de frågor som kretsar kring Boliden och Arica. Den prövningen har resulterat i helt andra slutsatser än vad som kommuniceras genom bland annat dokumentärfilmer och av motståndarsidan. Vi tycker naturligtvis att det är olyckligt. Det är också olyckligt att man sätter högre tilltro till de påståendena snarare än den ordentliga, oberoende prövning som faktiskt har gjorts, säger Klas Nilsson.
Hur känner du kring att du själv är med på omslagsbilden?
– Det är ett onödigt initiativ som drabbar enskilda personer, i det här fallet jag. Det hänger samman med händelser som skedde för 30 år sedan som enskilda personer i dag har väldigt lite med att göra.
Är det ett problem att han använt en bild på dig? Kommer ni att vidta några åtgärder?
– Nej, men vi tycker att det är onödigt. Det speglar som sagt ett förakt mot en saklig oberoende prövning som har kommit fram till något som vissa bara verkar vilja bortse ifrån.