Kankberg först ut med 5G under jord

Telia, Boliden och Ericsson har tillsammans byggt ett 5G-nät i Bolidens gruva i Kankberg.

Det nya 5G nätet i Kankberg kommer att användas för att vidareutveckla lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift.

Det nya 5G nätet i Kankberg kommer att användas för att vidareutveckla lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift.

Foto: Foto: Pressbild

Boliden2019-07-05 10:05
undefined
Det nya 5G nätet i Kankberg kommer att användas för att vidareutveckla lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift.

Nätet är världens första under jord baserat på 5G med ny radio, en ny radioaccessteknik i 5G . Det kommer att användas för att vidareutveckla lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift.

Fjärrstyrning

Som Norran berättat tidigare håller Boliden på med flera projekt om framtidens gruvor. Under det senaste året har en hel del tester genomförts med självkörande fordon i Kristineberg och Kankberg, samt ett försök med eldrivna truckar i Aitik.

Det har också testats om det är möjligt att fjärrstyra lastmaskiner med hjälp av ett 5G-mobilnät. Det skedde i projektet Pilot for Industrial Communication in Mining 5G, PIMM, som startades under våren 2015. Förutom Boliden var Telia, ABB, Ericson och Volvo, samt Luleå tekniska universitet, företaget Wolfit och forskningsinstitutet SICS, som ledde projektet, inblandade.

Fungerar hela tiden

Nu berättar Boliden att företaget har ett 5G nät klart i Kankberg, vilket är byggt tillsammans med Telia och Ericsson.

undefined
”5G är en viktig komponent som möjliggör högre grad av automatisering och därmed en säkrare och hållbarare gruva”, säger Peter Burman, programchef på Boliden.

– Vi arbetar aktivt med robotisering för att förbättra produktivitet och säkerhet i gruvan, vilket ställer höga krav på framtidssäkra kommunikationslösningar. Där är 5G en viktig komponent som möjliggör högre grad av automatisering och därmed en säkrare och hållbarare gruva, säger Peter Burman, programchef på Boliden.

Det kundanpassade nätet har möjlighet att fungera fristående så att driften i gruvan kan fortsätta även om kommunikationen till gruvan skulle brytas.

Industri 4.0

5G-tekniken har många fördelar mot andra kommunikationslösningar vid uppkoppling i krävande miljöer så som gruvor och tillverkningsindustri,. Med egenskaper som kort svarstid och möjligheten till lokal hantering av data är 5G den en teknik för att möta gruvans behov av en säker arbetsmiljö och effektivitetskrav.

– Industri 4.0 blir i allt större utsträckning en realitet. Detta är ännu ett bra exempel på hur 5G kan användas för att skapa kundanpassade nät utifrån verksamhetens behov. För att garantera personalens säkerhet i gruvan måste nätet exempelvis fungera även om gruvans kommunikation med omvärlden plötsligt upphör att fungera. Kommunikationens pålitlighet kan vi nu säkerställa med nätet vi byggt, säger Magnus Leonhardt, Strategi- och innovationschef på Telia i ett pressmeddelande.

Lång samverkan

Samarbetet sker inom ramen för Telias 5G-partnerprogram och EU-projektet Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS) och bygger vidare på flerårig samverkan för att identifiera krav, utveckla lösningar, samt demonstrera och testa tekniken i gruvmiljö.

SIMS

SIMS, Sustainable Intelligent Mining Systems, är ett stort EU-projekt om intelligenta gruvsystem som startade våren 2017 och som ska pågå i tre år med en total budget på 168 miljoner kronor. Det är ett av de största EU-projekten om gruvteknik någonsin och Luleå tekniska universitet har en betydande roll i det,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!