– Det här blir ett bra tillfälle för sommarjobbarna att visa upp sig ordentligt vilket kan leda till framtida jobb inom Boliden, säger Greger Spetz, gruvchef i Kankberg.
Han har själv goda erfarenheter av sommarjobb hos Boliden.
– Jag sommarjobbade på verkstaden här i Boliden och sedan har jag fortsatt inom branschen.
I Kristineberg körde man hela sommaren 2018, då med entreprenörer som ryckte in, fast i Kankberg är det första gången som detta genomförs.
– Vi kommer nu att dela upp semesterperioden i två delar så att sommarjobbare och erfarna medarbetare kan arbeta sida vid sida, berättar Emma Bystedt, kommunikatör för Bolidenområdet.
Hon konstaterar att detta blir ett bra sätt för Boliden att profilera sig och göra sig känd som en bra arbetsgivare.
På fredag kommer man att genomföra en workshop med sektionscheferna inom gruvorna för att fundera ut vilka arbetsuppgifter som blir aktuella och vilka utbildningar som behövs innan sommarjobbarna kan ta plats i gruvorna.
En viktig anledning till den här nyordningen är naturligtvis lönsamheten.
– Tidigare har vi använt sommarmånaden till att genomföra underhåll och reparationer. Men idag har vi ett så bra fungerande rullande underhåll att detta inte är nödvändigt, konstaterar Greger Spetz.
Nu gäller det att hitta villiga sommarjobbare som är intresserade av att jobba i gruvorna.
– Det finns ett ökat intresse för att arbeta inom industrin så jag tror att vi kommer att lyckas. Tidigare har vi främst rekryterat från Norsjö, Malå Lycksele och Skellefteå och nu kommer vi också att satsa på att nå intresserade i exempelvis Arvidsjaur och Vännäs, berättar Emma.
I Kankberg har man tillstånd att bryta 500 000 ton malm per år.
– 2020 räknar vi med att kunna öka produktionen från årets 450 000 ton till 485 000 ton så även med en extra månad klarar vi gränsen. Men nu måste nu söka tillstånd för en utökad volym, säger Greger.
I Kristineberg kommer man inte i närheten av det tillstånd man har. Men att man i Renströmsgruvan fortsätter som vanligt med semestrarna beror på att där finns risk att komma över gränsen för tillståndet som utökats på dispens med 20 000 ton till 440 000 ton.
– I Renström har det ansökts om ett tillstånd på 520 000 ton och när detta är beviljat kan man även där hålla igång den gruvan året runt, avslutar Greger Spetz.