Den 40-årige mannen förs in till fredagens häktningsförhandling i Skellefteå.
Den 40-årige mannen förs in till fredagens häktningsförhandling i Skellefteå. Foto: Jeanette Lövgren

Nya beskedet om våldsdramat – och svaret: ”Det är han som är brottsoffret”

Offret utsattes för en synnerligen grov misshandel som inneburit ett omfattande lidande och där gärningsmannen visat på en ”synnerlig hänsynslöshet”. Det menar åklagare Andreas Nyberg angående våldsdramat i Burträsk. ”Det är min klient som är brottsoffret här”, kontrar advokat Mikael Stenman.

Här kan du se ett tv-inslag om händelsen:

Det var på tisdagskvällen som polisen larmades till en bostad i Burträsk. Där påträffades två män, den ena en 40-årig man och den andre en man i 60-årsåldern.

Båda fördes med ambulans till Skellefteå lasarett till följd av de skador de ådragit sig.

Samtidigt uppstod brottsmisstankar, att männen angripit varandra under ett våldsamt bråk inne i bostaden och därigenom orsakat den andres skador.

Åklagarens nya besked: ”Båda misstänks för mordförsök – en har anhållits”
Därför har bara en av männen anhållits: Så svarar 40-åringen i första förhöret
Dubbla mordförsök – tänkbart motiv finns: ”Han agerade i självförsvar”

Utifrån det våld som hade använts blev brottsrubriceringen inledningsvis två fall av försök till mord.

Efter ett kortare förhör på onsdagen, då 40-åringen fortfarande vårdades på Skellefteå lasarett, fick han beskedet att han anhållits av åklagare Andreas Nyberg, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

40-åringen har därefter fått lämna lasarettet och han vistas nu i arresten i polishuset i Skellefteå.

Inte kunnat förhöras

Den 60-årige mannens hälsotillstånd är betydligt sämre och han hade ännu vid lunchtid på torsdagen inte kunnat förhöras. Han vårdas just nu vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Även han misstänks för försök till mord, men eftersom han ännu inte förhörts så har det ju inte gått att delge honom någon brottsmisstanke, säger Andreas Nyberg.

På onsdagsförmiddagen genomförde polisen en brottsplatsundersökning i fastigheten i Burträsk.
På onsdagsförmiddagen genomförde polisen en brottsplatsundersökning i fastigheten i Burträsk. Foto: Jeanette Lövgren

På fredagsförmiddagen begärde Andreas Nyberg att den 40-årige mannen ska häktas av Skellefteå tingsrätt.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel. Där har det alltså skett en förändring i brottsrubriceringen.

Tre skäl för häktning

– Det finns tre skäl för att mannen ska häktas: risken för att han ska återfalla i brott, att han på fri fot på olika sätt kan försvåra utredningen – den andre mannen är ju fortfarande inte förhörd – samt att minimistraffet för synnerligen grov misshandel är fem års fängelse, fortsätter Andreas Nyberg.

Brottsrubriceringen synnerligen grov misshandel infördes så sent som 2017. Det ska jämföras med att minimistraffet för en grov misshandel är fängelse i ett år och sex månader.

Vad kännetecknar den typen av synnerligen grovt våldsbrott?

– Det som påpekas i lagtexten är om kroppsskadan blir bestående, om gärningen inneburit synnerligt lidande för målsäganden och/eller att gärningsmannen visat synnerlig hänsynslöshet vid brottet, svarar Andreas Nyberg.

Varför har du ändrat brottsrubriceringen från försök till mord till synnerligen grov misshandel?

– Utifrån hur utredningsläget ser ut just nu så är det den brottsrubriceringen som jag vill att tingsrätten ska pröva vid häktningsförhandlingen. Exakt varför jag gör den bedömningen kan jag inte kommentera på grund av förundersökningssekretessen, svarar Andreas Nyberg.

Hur är hälsoläget för den andre mannen?

– Han vårdas för sina skador på på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Mannen har sedan händelsen inte varit kontaktbar. Det senaste beskedet jag fick från sjukvården är att han har allvarliga skador men att läget är stabilt, svarar Andreas Nyberg.

Fredagens häktningsförhandling i Skellefteå hölls bakom stängda dörrar. Men det framgick att 40-åringen vidhåller att han inte gjort något brottsligt.

Drygt en timme senare kom tingsrättens besked: 40–åringen är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel, rätten höll med åklagaren om att fanns tre skäl för häktning.

Advokat Mikael Stenman är den 40-årige mannens offentlige försvarare.
Advokat Mikael Stenman är den 40-årige mannens offentlige försvarare. Foto: Jeanette Lövgren

Advokat Mikael Stenman:

– Vid förhandlingen upprepades att det är min klient som har blivit angripen och att han har försvarat sig, alltså agerat i nödvärn. Enligt min uppfattning är det han som är målsäganden i den här historien.

Ska häktningsbeslutet överklagas?

– Det är för tidig att säga, men den frågan ska jag förstås diskutera med min klient, svarar Mikael Stenman.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut