Personrpånet skedde vid 15-tiden den 17 september på Östra Nygatan i Skellefteå. Nu har två män åtalats.
Personrpånet skedde vid 15-tiden den 17 september på Östra Nygatan i Skellefteå. Nu har två män åtalats. Foto: Hans Berggren

Våldsamt personrån – mitt på dagen: ”De tog min telefon, ni måste ta dem!”

De tre möttes mitt på dagen på Östra Nygatan i Skellefteå. Där ska en av männen har rånats på flera ägodelar. ”Jag ska slå sönder dig så du inte kan stå på benen”, ska en av de rånåtalade männen ha sagt.

Polisen i Skellefteå har under 2019 sett en ökning av anmälningar som gäller personrån, utpressning, olaga frihetsberövande, övergrepp i rättssak och vapenbrott inom Skellefteå lokalpolisområde, som också omfattar Norsjö och Malå.

Så här sa Lars Persson vid polisen i en intervju i Norran den 20 september:

Ännu ett personrån i Skellefteå: Offret attackerades utomhus med våld

Nu har det väckts åtal mot två män – 20 och 22 år – som misstänks för ett personrån på Östra Nygatan i Skellefteå tisdagen den 17 september.

De två misstänkta och målsäganden är sedan tidigare bekanta med varandra.

Upprörda känslor

När polispatrullen kom till brottsplatsen möttes de av en upprörd, skrikande och vilt gestikulerande man.

– De tog min telefon, ni måste ta dem, skrek mannen till poliserna.

Mannen lämnade namnuppgifter som ledde misstankarna mot två yngre män.

Gjorde husrannsakan

Samma dag gjorde polisen en husrannsakan där en av männen bor. Då hittades bland annat en mobiltelefon som ska ha stulits vid rånet.

Tre dagar senare häktades de två männen av Skellefteå tingsrätt misstänkta för rån. Båda förnekade brott.

De två männen har suttit häktade sedan den 20 september och nästa vecka ska rättegången hållas vid Skellefteå tingsrätt.
De två männen har suttit häktade sedan den 20 september och nästa vecka ska rättegången hållas vid Skellefteå tingsrätt. Foto: Hans Berggren

Åklagare Marie Andersson menar att utredningen visar att målsäganden rånats på sina ägodelar genom att de två åtalade använt våld.

– En av männen har varit mer aktiv i detta skede, men jag menar att de utfört rånet tillsammans och i samförstånd.

Vilken typ av våld har använts?

– Det handlar om slag och sparkar mot målsägandens kropp och slag mot hans ansikte, vilket medförde blåmärken och smärta, svarar Marie Andersson.

Förutom målsägandens uppgifter så har åklagaren kallat en av de poliser som var först på brottsplatsen att vittna, likaså en person som ska ha sett delar av händelseförloppet.

Möttes samma dag

– De tre männen ska ha träffats tidigare under dagen i Skellefteå där en dispyt ska ha uppstått. När de senare möts på den här platsen sker personrånet, säger Marie Andersson.

Bakgrunden till personrånet kan enligt åklagaren vara att målsäganden inte utfört uppgifter som han blev ombedd att göra.

”En slags bötning”

– När inte så skedde blev det en slags ”bötning” och han blev rånad på flera ägodelar, säger Marie Andersson.

I polisförhör så har båda männen förnekat att det utfört något personrån.

– Mannen som bor i lägenheten där rånbytet hittades menar att det är hans grejer som polisen hittade, men där jag menar att det är saker som målsäganden blev rånad på, säger Marie Andersson.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut