Två män greps i Uppsala tidigt på torsdagsmorgonen. Ännu en gång var siktet inställt på en Ica-butiks bankomatutrymme.
Två män greps i Uppsala tidigt på torsdagsmorgonen. Ännu en gång var siktet inställt på en Ica-butiks bankomatutrymme. Foto: Christoffer Åhlund

Takkuppsligan – svaret från 31- åringen: ”Medger att jag var uppe och bearbetade taket”

Två män, 30 och 31 år, har häktats för inbrottet via taket mot en Ica-butik i Uppsala där siktet var inställt på butikens bankomat. ”Min klient medger att han var där uppe och bearbetade taket”, säger advokat Stig Inge Andersson. Männen utreds också för bland annat två inbrott i Skellefteå.

Det här har Norran berättat de två senaste dagarna:

Rififitjuvar gripna i Uppsala
Nio inbrott via taket – ligan har fångats på bild: ”Vi ser flera personer som samarbetar”

Det var vid två-tiden tidigt på torsdagsmorgonen som polisen kallades till Ica-butiken i Flogsta centrum i Uppsala efter att inbrottslarmet hade startat.

Torsten Hemlin vid polisen i Uppsala berättar att ett flertal polispatruller kallades till platsen. Två utländska män, 30 och 31 år, kunde gripas. De försökte gömma sig i takets isolering.

– Det konstaterades att inbrottstjuvarna tagit sig in via taket och hade försökt att ta sig in i rummet där butikens bankomat finns.

Förundersökningen mot männen har hållit högt tempo. Båda männen häktades redan på fredagen vid Uppsala tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för försök till grov stöld.

Här slog inbrottstjuvarna till mot Ica Maxi i Skellefteå natten mot den första augusti, en i raden av inbrott längs Norrlandskusten de senaste evckorna.
Här slog inbrottstjuvarna till mot Ica Maxi i Skellefteå natten mot den första augusti, en i raden av inbrott längs Norrlandskusten de senaste evckorna. Foto: Christoffer Åhlund

– Min klient bestred åklagarens krav om häktning, säger 30-åringens advokat Kronje Samuelsson.

– Min klient medgav försök till stöld, att han var där uppe och bearbetade taket, men inte att det var ett grovt brott, säger 31-åringens advokat Stig Inge Andersson.

Som Norran berättat finns det ett stort antal anmälningar om liknande grova stölder eller försöksbrott: två i Skellefteå, två i Umeå, ett i Sundsvall samt fem kring Gävle och Uppsala inklusive när männen nu greps tidigt på torsdag morgon. Och det finns fler anmälningar i Bergslagen och i Jämtland.

Vad händer nu med utredningarna som gäller inbrotten mot Ica Maxi och Åsells Möbler i Skellefteå?

– Varje lokalpolisområde ansvarar för respektive utredning, men det pågår just nu en polisiär samordning av brotten för att se vilka likheter man kan finna och analys av vissa spår som hittats på några av brottsplatserna ifall man kan koppla de två männen till flera inbrott. Här jobbar flera tekniker, som undersökt brottsplatserna, tillsammans för att komma vidare och se vad som kan vara gemensamt för brotten, säger Joakim Oja.

Två män greps i Uppsala. Men är det rimligt att tro att endast två personer ligger bakom denna omfattande inbrottsvåg på så många platser. Är inte fler inblandade?

– Man kan misstänkta att det finns fler personer som har utfört brotten, att alla inte har gripits. Men vi får se vad de fortsatta utredningsåtgärderna kan ge och om gripandena i Uppsala innebär ett slut på inbrotten, avslutar Joakim Oja.

  1. Efter gripandet av bankomatligan: ”Ingår i en gruppering som slagit till i Sverige och Europa”

  2. Bankomatligan häktad för ytterligare två brott: Därför bedöms stöldvågen vara välplanerad

  3. Så hittade polisen bankomatligan i Ica-butiken: ”Plötsligt rörde sig lösullen intill det uppsågade hålet”

  4. Takkuppsligan – svaret från 31- åringen: ”Medger att jag var uppe och bearbetade taket”

  5. Rififitjuvar gripna i Uppsala

  6. Nio inbrott via taket – ligan har fångats på bild: ”Vi ser flera personer som samarbetar”

  7. Ännu en rififikupp längs Norrlandskusten

  8. Ica-handlaren: ”De har förstört en hel del”

  9. Sågade sig genom taket på matbutik – polisen vill ha in iakttagelser

  10. Fräck rififikupp vid Strömpilen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Takkuppsligan – svaret från 31- åringen: ”Medger att jag var uppe och bearbetade taket”