Skellefteborna som dödades vid knivdådet

Notera att denna artikel är från 2015.
Det var Carola Herlin, 55 år, från Hemvattnet utanför Skellefteå, och hennes 28-årige son Emil Herlin, Skellefteå, som mördades på Ikea i Västerås vid lunchtid på måndagen.

– Vi ser inte att det finns några politiska motiv bakom brottet, det här är en galen händelse, säger Per Ågren vid polisen i Västerås.

Det var vid 13-tiden på måndagen som polis och ambulans larmades till Ikea, Erikslund i Västerås.

Bara en kort tid efter larmet kunde polisen bekräfta att de två som angripits med kniv hade avlidit till följd av de allvarliga skador det ådrog sig.

De dog vid attacken

Det var 55-åriga Carola Herlin från Hemvattnet, Skellefteå, och hennes 28-årige son Emil Herlin, Skellefteå.

En 35-årig man fanns också på brottsplatsen, har var svårt skadad och fördes till sjukhus. Han är på sannolika skäl misstänkt för att ha utfört knivmorden.

Bekräftades av polisen

En kort tid senare greps en 23-årig man i centrala Västerås, misstänkt för delaktighet i morden.

På tisdagsförmiddagen kunde Lars Persson vid polisen i Skellefteå bekräfta för Norran att de två mordoffren var hemmahörande i Skelleftetrakten.

Presskonferens i Västerås

Vid tisdagens presskonferens i Västerås medverkade vice chefsåklagare Eva Morén och polisens kommenderingschef Per Ågren vid polisen i Västmanland.

Eva Morén förklarade att det så här långt i utredningen inte tycks finnas någon koppling mellan de två misstänkta gärningsmännen och de två offren från Skellefteå.

”Inga tecken på fler inblandade”

Inte heller finns det några tecken på att fler än de två anhållna männen ska ha varit inblandade i attacken, enligt åklagaren.

– Vi kan bekräfta att det har använts kniv vid attacken och att polisen beslagtagit misstänkt mordvapen, däremot vill jag inte gå in på om fler än en kniv använts, tillade Eva Morén.

Oklart om motivbilden

Åklagare och polis kunde inte heller säga något om motivbilden, det finns i dagsläget inget rimligt motiv till knivmorden som polisen kan berätta om.

Mängder av förhör, teknisk analys och fortsatt arbete med att studera de övervakningsfilmer som sägs visa händelsen är en del av polisens pågående utredningsarbete.

Ska hålla nya förhör

Eva Morén igen:

– Vi kommer att hålla fortsatta förhör med den anhållne 23-åringen, och vi hoppas få till stånd förhör med den anhållne 35-åringen som är skadad. Men i nuläget är det inte möjligt att förhöra honom.

Norran har under tisdagen varit i kontakt med mordoffrens anhöriga. De meddelar att de inte orkar prata om händelsen.

 

Polisen om dubbelmordet på Ikea: ”Ren galenskap, inget terrorbrott”
Sylvan: ”Arbetskamrater är bestörta”
Polisen: Ingen förhöjd hotbild i länet
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut