Vid gripandet hade en av männen strax över 14 000 euro i en väska. I mannens förråd fann polisen närmare två och ett halvt kilo amfetamin.
Vid gripandet hade en av männen strax över 14 000 euro i en väska. I mannens förråd fann polisen närmare två och ett halvt kilo amfetamin. Foto: Polisen

Skelleftebo får fängelse: Inblandad i stor knarkhärva

Två män, varav en är från Skellefteå, har dömts av Umeå tingsrätt för flera fall av narkotikabrott, grova narkotikabrott och dopingbrott. Vid husrannsakan fann polisen närmare två och ett halvt kilo amfetamin. Påföljden blir för den ena mannen fem års fängelse. Den andra mannen döms till en månads fängelse för narkotikabrott, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

I mars greps en man från Ludvika utanför ett förråd han hyrde i Umeå. Vid gripanden hade mannen 14 030 euro, vilket motsvarar ungefär 148 000 kr, i en väska. Utöver kontanterna fann polisen även en mindre mängd amfetamin, cannabis, MDMA, alprazolam, tramadol och 254 kapslar som innehöll narkotikaklassade substansen pregabalin samt en nyckel och en tagg som gick till förrådet.

När polisen, efter gripandet, genomsökte mannens förråd fann man närmare två och ett halvt kilo amfetamin förpackade i ett antal påsar. Utöver narkotikan fann polisen förpackningsmaterial, vakuumutrustning, våg, kapselplattor, eltejprulle och en skopa med amfetaminrester.

Dagen innan hade den finska polisen gripit två finska medborgare som hade 14 000 euro med sig. Den finska polisen kopierade sedlarnas serienummer, utan männens vetskap, och återlämnade sedan sedlarna till männen som släpptes.

Natten innan mannen från Ludvika greps hade han träffat de finska männen på ett hotellrum i centrala Umeå, visar polisens utredning. Bland de sedlar som Ludvikamannen hade i väskan vid gripande återfanns en sedel med samma serienummer som den finska polisen hade fotograferat tidigare.

Mannen döms av Umeå tingsrätt till fem års fängelse för två fall av grovt narkotikabrott, ett fall av narkotikabrott, dopningsbrott samt brott mot knivlagen.

En man från Skellefteå som setts tillsammans med mannen från Ludvika vid förrådet döms även han för narkotikabrott. När polisen gjorde husrannsakan i mannens lägenhet i Skellefteå fann man 686 kapslar som innehöll substansen pregabalin. Mannen från Skellefteå döms till en månads fängelse för narkotikabrott.

Lars-Göran Norlin/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut