Så var Yran i Umeå enligt polisen

Polisen sammanfattar yrankvällen i Umeå under fredagen som ”hanterbar”, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Det var en hel del fylla på årets Yra i Umeå enligt polisen. Men med tanke på att publikantalet var uppemot 14 000 – 15 000 personer så menar polisen att fredagskvällen, i vart fall från ett polisiärt perspektiv, varit hanterbar.

Enligt Umeå kommuns fältgrupp ska de ha tagit hand om mellan 25–30 ungdomar under fredagskvällen och natten. Men säger också att det under alla fall funnits någon vårdnadshavare som hämtat sin ungdom.

Enligt polisen fick elva personer omhändertas enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer, under fredagskvällen och natten.

Bland de brott som anmäldes under yrankvällen var det en anmälan om misshandel, tre minderåriga ungdomar fick överlämnas enligt LOB till vårdnadshavande alternativt sjukvården och två anmälningar om sexuellt ofredande.

– Det är klart att när det är festligheter, då händer det saker. Folk dricker för mycket och i samband med det så förekommer viss brottslighet, säger Maria Linné, kommunikatör hos polisen, till VK.

– Med tanke på att det har varit runt 14 000 personer på plats så har det varit väldigt polisiärt hanterbart. Polisen på plats menar att det varit god stämning och att de har fått ett bra bemötande från festivaldeltagarna.

Ulrica Palmer/Västerbottens-Kuriren

Ärenden mellan klockan 21.00 och 03.00

11 stycken LOB.

3 minderåriga LOB-överlämnade till vårdnadshavare alternativt sjukvården.

1 anmälan drograttfylleri.

1 stycken avvisad.

3 stycken avlägsnade.

2 anmälningar narkotikabrott eget bruk.

4 anmälningar minderåriga narkotikabrott eget bruk.

1 anmälning olaga hot.

2 stycken anmälningar sexuellt ofredanden.

1 anmälan misshandel.

Källa: Polisen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut