Polisens varning: Stöldturné misstänks röra sig mot Västerbotten

En inbrottsliga befaras vara på väg att nå Västerbotten, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

En serie inbrott i villor och radhus har skett längs med E4 i Mellansverige de senaste dagarna. Nu tyder allt på att tjuvarna rör sig uppåt landet. Under tisdagen drabbades en villaägare i Härnösand.

Inbrotten ska enligt polisen ha skett längs efter E4, med några mindre avstickare. Det hela började med en serie inbrott i polisregion Mitt. Därefter drabbades en villa i Kvissleby i Sundsvalls kommun och under torsdagen utsattes en villa i Bondsjöhöjden i Härnösand för ett liknande brott.

Polisen utesluter inte att det kan röra sig om samma gärningspersoner då tillvägagångssätten vid de olika inbrotten liknar varandra. I samtliga fall har gärningspersonerna brutit sig in i husen genom dörr eller fönster och därefter tillgripit guldsmycken. Dessutom har alla inbrott skett dagtid.

Nu pekar allt mot att inbrottstjuvarna är på väg uppåt landet – kanske till Västerbotten.

Polisen vill därför uppmana boende i villa- och radhusområden längs E4 att vara uppmärksamma på okända personer och fordon i områdena.

”Ser man någon okänd person som rör sig i närheten av tomtgränsen, på baksidan av huset eller liknande så ska man agera direkt”, skriver polisen på sin hemsida.

Husägarna uppmanas också att notera registreringsnummer och signalement på misstänkta bilar och personer.

”Ta fram mobiltelefonen och fotografera om det är möjligt”, skriver polisen.

Polisen är angelägen om att få in tips eller iakttagelser av personer eller fordon som kan ha med inbrotten att göra. Dessa kan lämnas på telefonnummer 114 14. Vid pågående brott är det larmnumret 112 som gäller.

Polisen uppmanar också till ökad grannsamverkan.

”Meddela grannarna om du är bortrest, be dem ta hand om din post och att parkera bilen på din gård. Du kan även sätta timer på lampor och försvåra för tjuven genom att bland annat förstärka lås och ha utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt”, avslutar polisen.

Joel Lindberg/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut