Montage: TT/Arkivbilder.
Montage: TT/Arkivbilder.

Polisen varnar för nya bedrägerier: ”Tar till nya metoder”

Allt färre äldre blir lurade – då tar bedragarna till nya knep. Nu varnar polisen för svindlarnas nya metoder.

Västerbottens-Kuriren skriver att polisen under de senaste månaderna har arbetat intensivt med att få ned antalet telefonbedrägerier – så kallad vishing.

Vishing går ut på att målsägarna blir uppringda och därefter lurade att lämna ut sina pin- och svarskoder till bankdosan eller att logga in med sitt bank-id och på så vis ge bedragarna tillträde till deras internetbank.

Sedan töms deras bankkonton på pengar både snabbt och effektivt.

Tidigare var det främst äldre som drabbades, men nu har polisen upptäckt att bedragarna börjat söka sig nedåt i åldrarna.

– Vi märker att bedragarna vänder sig till allt yngre personer, de kan vara födda på 90-talet. En förklaring till det kan vara att den äldre målgruppen nu stärkt sin förmåga att motstå dessa brott, säger Lotta Mauritszon vid polisens nationella bedrägericenter i ett pressmeddelande.

Polisen har även upptäckt att bedragarna börjat ta till nya metoder för att komma över pengar. Förutom att rikta in sig på yngre personer tar de även till nya tillvägagångssätt, som att utge sig för att vara mäklare.

”De kontaktar säljare av fastigheter och uppger att de är deras nya mäklare. De har också den senaste tiden utgett sig för att vara poliser och leverantörer av betaltjänster”, skriver polisen i pressmeddelandet.

– Det är tydligt att bedragarna nu söker efter nya tillvägagångssätt för att kunna lura till sig pengar. Vi fortsätter uppmana personer att vara uppmärksamma och att inte lämna ifrån sig sina koder eller logga in på sitt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig, säger Lotta Mauritszon och fortsätter:

– Polisen har också en konstruktiv dialog med banker, teleoperatörer och andra myndigheter för att motverka den här typen av brott.

Joel Lindberg/Västerbottens-Kuriren

Bedrägeribrott

År 2015 anmäldes 186 000 bedrägeribrott, år 2018 var antalet anmälningar uppe i 259 000 stycken.

Polisen har därför sedan i höstas arbetat intensivt med att få ner antal vishing-fall, bland annat genom att sprida information om företeelsen.

De fullbordade brotten har sedan dess halverats, från 285 i november 2018 till 108 i februari 2019 och det pekar på ett ännu bättre resultat för mars.

Källa: Polisen

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut