Omfattande brand på Norrböle

En omfattande brand har uppstått i Skellefteå Buss tidigare garage på Norrbölegatan. Sju bussar som vanligtvis trafikerar kusttrafiken har brunnit upp och det får stora konsekvenser för kollektivtrafiken.

Larmet inkom strax efter 03.00 under natten mot måndag och en släckningsinsats har pågått sedan dess.

– Det blåser inte åt hållet där det finns bostäder, utan mot ”industriområdet”, säger Jessica Dhyr, Norrans reporter på plats.

Branden ska ha startat i en buss. Det är den södra delen av byggnaden som brinner.

Bild från nattens brand på Norrböle.
Bild från nattens brand på Norrböle. Foto: Magnus Lundström

Uppdatering 04.08:

Myndigheter har gått ut med ett viktigt meddelande till boende i närområdet:

”Det brinner i en industrifastighet på Norra Järnvägsgatan med kraftig rökutveckling. Räddningstjänsten uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.”

För att få löpande information uppmanas man att lyssna på P4.

Uppdaterat 04.13:

Det brinner fortfarande och räddningstjänsten har tagit sig upp på taket på byggnaden.

Räddningstjänsten om bussbranden

Uppdaterat 04.47:

– Det brinner fortfarande i tre bussar, men läget är just nu under kontroll, säger Magnus Nyberg vid Skellefteå räddningstjänst.

Uppdaterat 05.09:

– Det brinner fortfarande i taket på en del av bussgaraget och vi försöker förhindra spridning, säger Magnus Nyberg vid räddningstjänsten Skellefteå.

Ambulansen meddelar att ingen person är skadad eller förd till sjukhus.

Faran för allmänheten är också över meddelar räddningstjänsten.

Uppdaterat 06.15:

Skellefteå buss trafikchef Kristoffer Hedenström om läget:

– Tack och lov inga personskador utan endast materiella ting. Vi har inga egna fordon på plats som har drabbats av branden, utan våra bussar håller till på Östra Navet. Ingen av den trafik som Skellefte buss trafikerar kommer att påverkas av detta. Färdtjänstbussarna har sin plats i närheten av de bussar som började brinna, men de ska ha klarat sig och kommer att gå som vanligt under dagen.

– Det är Transdevs bussar, som trafikerar kusttrafiken, och som jag har förstått det har alla deras fordon brunnit upp. Även om det är knapphändiga uppgifter just nu. Så de kommer nog att få en del problem i dag och framöver. Måndag är en stor resdag och det kommer nog att bli lite konsekvenser av branden under dagen.

Hedenström berättar också att antalet bussar som, enligt de initiala uppgifterna, har brunnit upp är mellan 5-10 stycken bussar.

Foto: Räddningstjänsten

Uppdaterat 06.20:

Länstrafiken meddelar på sin hemsida att avgångarna från Skellefteå mot Umeå med avgångstid 05.50, 06.40, 07.00 och 07.25 alla ställs in. Detsamma gäller bussarna mot Luleå och Haparanda med avgångstider 05.35 och 06.35.

Uppdaterat 06.40:

– Vi är fortfarande på plats och har lyckats begränsa branden, som vi fortfarande bevakar och vi kommer att fortsätta göra det under morgonen. Det stora jobbet är gjort men vi kommer att behöva ha bevakning. Det är en brand i konstruktionen och det är alltid svårt att veta hur det utvecklar sig. Vi har kapat upp och frigjort och försöker på så sätt förhindra brandspridning. Det är ett antal bussar som blivit utbrända, säger Johan Marklund, vid räddningstjänsten i Skellefteå, om läget just nu.

Uppdaterat 07.10:

Bild tagen på måndagsmorgonen med översikt över olycksplatsen.
Bild tagen på måndagsmorgonen med översikt över olycksplatsen. Foto: Jessica Dhyr

Uppdaterat 07.40:

Nattens brand får stora konsekvenser för Länstrafiken. Harriet Söder, vd, förklarar:

– Det påverkar oss jättemycket just nu. De bussar som stod kvar i garaget var Transdevs bussar, de kör på uppdrag av oss. Vi kommer att ha störningar hela dagen och det handlar om all trafik som utgår från Skellefteå. Framförallt trafik mot Umeå, men även norrut; Linje 12 mot Umeå, Linje 21 mot Umeå som går via Burträsk och Linje 20 som går norrut till Haparanda, säger Söder.

– Enligt den information som jag har fått är det sju bussar som är drabbade och det är en betydande del av den trafiken. Så det kommer att märkas. Vi försöker styra om och vi måste se över vilken trafik som ska prioriteras och bedrivas i dag. Transdev är i full fart med att försöka hantera den här situationen.

Uppdatering, 16.55:

I och med branden så fick många av måndagsmorgonens turer mot Umeå och även några upp till Luleå och Haparanda ställas in.

– Det fanns ju inte tid att få fram nya bussar, men under förmiddagen har vi jobbat hårt och tagit hjälp av andra företag som kör buss i Umeå och Skellefteå så vi har hyrt in bussar och kunnat få tillbaka trafiken mer eller mindre störningsfritt sedan lunch, säger Camilla Nordlund, affärschef på Transdev i Västerbotten.

Hon tillägger att det var tur att samarbetspartners hade bussar tillgängliga, men att det i nuläget handlar om kortsiktiga lösningar.

– Vi har lyckats få trafiken att fungera väldigt bra och nu tittar vi på hur vi ska få in en mer permanent och varaktig lösning.

Men de här kortsiktiga lösningar kommer täcka upp de närmaste dagarna?

– Jag tycker det ser ut att vi ska kunna rulla på om det inte inträffar något oförutsett, säger Camilla Nordlund.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut