En av de åtalade – här fångad på bensinstationens övervakningskamera – följde efter offret som flydde in och slog larm till personalen och polis tillkallades.
En av de åtalade – här fångad på bensinstationens övervakningskamera – följde efter offret som flydde in och slog larm till personalen och polis tillkallades. Foto: Från förundersökningen

Offren som rånats, hotats och misshandlats: Så berättar de om rädslan, våldet och skadorna

En efter en har de berättat inför Skellefteå tingsrätt om rån, hot, våld och tvångsliknande situationer. Norran sammanfattar i dag några av deras vittnesmål. ”De hotade att kapa av mina händer”, har ett av offren vittnat om.

I dag berättar Norran om att antalet anmälda personrån inom lokalpolisområde Skellefteå, där även Norsjö och Malå ingår, har tredubblats under 2019 jämfört med året innan.

Här kan du läsa mer om polisens kommentarer till ökningen av personrån, hot, våld och kidnappningsliknande situationer bland kriminella och missbrukare i Skelleftebygden:

Personrånen har tredubblats i Skellefteå: ”Brottsoffer har förts bort i jakt på kontanter”

Ett flertal rättegångar har hållits under 2019 vid Skellefteå tingsrätt som handlat om rån, misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak och situationer som liknat olaga frihetsberövande eller kidnappning.

Brottsoffrens ord

Ett flertal av de åtalade har dömts, men det har också förekommit friande domar då bevisningen inte varit tillräckligt stark.

Norran kan i dag publicera ett urval av dessa rättsfall och vad några av de många brottsoffren upplevt: hoten, våldet, hur de ibland förts bort i jakt på kontanter.

Olaga tvång, Skellefteå:

Bråk om en gammal skuld slutar med en rånliknande situation som av en oenig tingsrätt bedöms vara ett olaga tvång (två nämndemän vill döma för rån enligt åklagarens yrkande).

Händelsen i fjol i centrala Skellefteå var ett rån, ansåg åklagaren – men en oenig tingsrätt dömde mannen för olaga tvång när offret tvingades ta ut kontanter samt lämna ifrån sig mobiltelefonen.
Händelsen i fjol i centrala Skellefteå var ett rån, ansåg åklagaren – men en oenig tingsrätt dömde mannen för olaga tvång när offret tvingades ta ut kontanter samt lämna ifrån sig mobiltelefonen. Foto: Från förundersökningen

Målsäganden berättar:

– Jag är ute på stan när han kommer fram från ingenstans och tar av mig min telefon. Han tar även mitt cykellås och hotar med att slå mig.

– Därefter blir jag tvingad att ta ut 5 000 kronor från en bankomat, annars skulle jag inte få tillbaka mobiltelefonen. Men när jag ger honom pengarna så får jag ändå inte tillbaka min telefon, tillägger målsäganden.

Åtal grov misshandel, Skellefteå:

– Jag försöker gå emellan för att avstyra ett bråk. En av dem tar upp en flaska bakom min rygg, sedan blir jag slagen med flaskan mot käken. Det är en skada för livet. Jag får också glassplitter i pannan.

– Jag blir lika överraskad som chockad av slaget. Jag känner mannen sedan tidigare, vi har inte varit osams förut, fortsätter målsäganden berätta vid rättegången.

Frikänns från brott

I den efterföljande domen frias mannen från brottsmisstankarna. Att åklagarens bevisning försvagas beror inte minst på att två vittnen av olika skäl inte hörs vid förhandlingen.

Dubbla rån, Skellefteå:

Brottsoffret utsätts för dubbla personrån inom loppet av mindre än ett dygn. Han knivhotas, misshandlas – och blir indragen i en bil med hot om att hans händer ska kapas av.

Det har vid flera tillfällen på senare år förekommit att brottsoffer i Skellefteå – efter hot eller våld – tvingats till en bankomat för att ta ut pengar.
Det har vid flera tillfällen på senare år förekommit att brottsoffer i Skellefteå – efter hot eller våld – tvingats till en bankomat för att ta ut pengar. Foto: Arkivbild

– De säger att jag ska följa med, och jag har inget val. Jag funderar över hur det här ska sluta. Jag tar hotet om att de ska kapa av mina händer på allvar, berättar målsäganden vid rättegången.

Vid en bensinstation, när mannen ska tvingas att ta ut pengar, lyckas han fly och slå larm.

Personrån, Bureå:

En man utsätts för ett personrån i Bureå, alldeles intill kyrkan.

– Han går plötsligt till angrepp, blir hotfull och allt går väldigt snabbt. Han försöker sparka mig, vi faller men han reser sig snabbt och tar pengarna jag tappar. Det var 3 200 kronor, pengar som jag skulle leva på resten av månaden, berättar brottsoffret i rättssalen.

Dramat inträffade vid 15-tiden den 17 september i fjol på Östra Nygatan i Skellefteå. Det bedömdes av två domstolar som grovt egenmäktigt förfarande, inte som ett personrån.
Dramat inträffade vid 15-tiden den 17 september i fjol på Östra Nygatan i Skellefteå. Det bedömdes av två domstolar som grovt egenmäktigt förfarande, inte som ett personrån. Foto: Hans Berggren

Grovt egenmäktigt förfarande, Skellefteå:

Det är mitt på dagen den 17 september i fjol, en man angrips av två andra män ute på trottoaren på Östra Nygatan i Skellefteå.

– Tidigare hade de sagt att jag skulle fixa fram 100 gram röka åt dem gratis – och att de skulle ta min telefon som pant. Jag springer från platsen och till kiosken på Älvsbacka. Jag går in och ut några gånger, sedan sätter jag mig på en bänk där ute.

”Slagen i magen”

– De kommer fram till mig och försöker ta mina grejer. Vi börjar slåss, jag blir slagen i magen, ansiktet och sparkad på ben och fötter. De tar bland annat min mobiltelefon och 600 kronor i kontanter, berättar målsäganden under rättegången.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut