Norrbotten: Jaktlag råkade ut för fräck rififikupp – älgbogar stals via ventilationshålet

Kaunisvaara norra älgjaktslag fick en chock när de samlades för att stycka den fällda älgtjuren. "Vi kommer till slaktbodan och ser att herregud, bogarna är ju borta", säger Torsten Mäki, 73, till Norrbottens Media.

Den fällda tjuren, en fyrataggare på runt 170–180 kilo, hade hängts upp i taket för mörning i sex dagar innan medlemmar av Kaunisvaara norra älgjaktslag samlades för att stycka älgen på torsdagsmorgonen.

Men när de låste upp och gick in i slaktboden fick de se något som de aldrig varit med om under 33 års älgjakt.

– Vi skulle stycka älgen och när vi kommer till slaktbodan så ser vi att herregud, bogarna är ju borta, säger Torsten Mäki.

Varför stals inte stekarna? Bogarna hade separerats från slaktkroppen redan innan hängningen för bättre luftströmning och Torsten Mäki tror att det gick snabbare att roffa åt sig dem.

Att börja stycka var visst inte aktuellt för inkräktaren.

– Man tror inte att något sånt här ska hända här i lilla byn Kaunisvaara. Men styckningen blir lite enklare iallafall, säger Torsten Mäki.

Det ska inte vara många som vet var nyckeln brukar vara gömd och när älgjägarna tog en titt runt byggnaden upptäckte de också på vilket listigt sätt som att tjuven har tagit sig in: Genom ventilationshålet.

– Den har gått in på baksidan via en stege och tagit sönder nätet som skyddar mot fåglar. Vi har aldrig ens kommit på tanken att någon ska komma in, säger Torsten Mäki.

Han tror att inbrottet har skett under helgen. De har pratat igenom händelsen i jaktlaget och beslutat att inte polisanmäla.

– Men vi vill upplysa alla om att det här kan förekomma. Jag har haft slaktbodan sedan 1986 och har aldrig varit med om något liknande, säger Torsten Mäki.

Mathias Asplund/Norrbottens Media

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut