Mordet i soprummet i Norsjö: Blodspår efter offret hittades hemma hos 21-åringen – men mordvapnet saknas

Notera att denna artikel är från förra året.
Polisen hittade spår efter mordoffret när det gjordes en teknisk undersökning hemma hos den 21-årige mannen i dennes lägenhet i Norsjö. Kvinnans blod fanns på en socka som hittades i hans lägenhet. Det är del av bevisningen som åklagare Petra Lundberg presenterade i onsdagens mordåtal. Men trots en omfattande sökinsats har något mordvapen inte hittats. Och ett tänkbart motiv till mordet? ”En ekonomisk pressad situation”, menar åklagaren.

Det var lördagen den 14 oktober som en privatperson hittade den äldre kvinnan död i ett soprum på Åkargatan i Norsjö. Utifrån de skador som kvinnan hade och övriga omständigheter på platsen uppstod snabbt misstankar om att hon utsatts för ett brott.

Först skäligen misstänkt

En stor polisinsats inleddes i jakten på mördaren och samma kväll greps den 21-årige mannen. Efter förhör anhölls mannen som misstänkt för mordet.

Vid den första häktningsförhandlingen bedömde Skellefteå tingsrätt bevisningen som svag, därför häktades mannen enbart som skäligen misstänkt vilket är den svagare av misstankegrad (sannolika skäl är den starkare).

21-åringen förnekar brott

Men vid den efterföljande omhäktningen en vecka senare hade bevisningen stärkts, ansåg tingsrätten. Därför häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Vid samtliga häktningsförhandlingar har 21-åringen förklarat via sin advokat Linda Sundlöf att han inte har något med mordet att göra och att han är oskyldig till de grova anklagelserna som riktas mot honom.

Flera omhäktningar har hållits på grund av det mycket omfattande utredningsarbetet. Men på onsdagen kunde åklagare Petra Lundberg, Umeå, lämna in åtalet till Skellefteå tingsrätt.

Trubbigt våld mot huvudet

Petra Lundberg berättar att den äldre kvinnan hade blivit utsatt för trubbigt våld mot huvudet och stucken med ett vasst föremål. Av utredningen framgår att han har uppehållit sig i området kring soprummet såväl före som efter mordet.

– Bevisningen består bland annat av ett par sockor med DNA i form av blod från målsäganden, säger Petra Lundberg.

Av stämningsansökan framgår det att sockarna påträffades i 21-åringens lägenhet och att det fanns ”besudlingar av blod” på en av sockarna.

”Ekonomiskt pressad situation”

Den misstänkte mannen saknar koppling till målsäganden. Av utredningen framgår att han har haft en pressad ekonomisk situation tiden före mordet och sannolikt varit i behov av pengar när han angripit målsäganden, uppger åklagare Petra Lundberg.

Förundersökningen består att nästan 1 500 sidor och stämningsansökan är på åtta sidor.

Där framgår det att polis och åklagare närmast lagt ett omfattande pussel kring den äldre kvinnans förehavande den aktuella dagen och hur 21-åringen rört sig och agerat samma dag, inte minst kring mordplatsen, likaså att ett stort antal vittnen ska höras vid den kommande fem dagar långa rättegången i Skellefteå med start den 8 februari.

”Angripits upprepade gånger”

Åklagare Petra Lundberg skriver alltså i åtalet att den äldre kvinnan utsatts för trubbigt våld mot huvudet. Men det framgår också att hon angripits av mördaren som stuckit henne upprepade gånger ”med ett eggvasst föremål” som träffat både kroppen och ena benet.

Av stämningsansökan framgår det också att 25 personer ska förhöras vid rättegången: allt från den mordåtalade 21-åringen till anhöriga till den äldre kvinnan.

En anhörig ska få berätta om kvinnans rörelsemönster och vanor och dagliga rutiner och hur dessa stämde överens med vad hon gjorde den aktuella dagen.

Viktiga vittnen intill soprummet

En av de poliser som var först på mordplatsen ska förhöras om hans iakttagelser kring brottsplatsen, att det fanns personer intill soprummet – däribland den mordåtalade 21-åringen och hur denne agerat och vad han sagt.

Två vittnen som påträffade den mördade kvinnan inne i soprummet ska också förhöras .

Ett annat vittne som har stor betydelse är en person som sett 21-åringen i närheten av brottsplatsen och att denne försvann i riktning mot soprummet strax före vittnet hörde skrikande ljud och glaskross. Ett annat vittne har gjort liknande observationer av 21-åringen, enligt vad åklagaren skriver i åtalet.

”Hur kände han till att hon blev dödad?”

Andra vittnen ska höras kring 21-åringen personliga förhållanden där det bland annat framkommit att han ska ha haft en ”ekonomiskt pressad situation”. Flera vittnen ska höras kring att 21-åringen i ett tidigt skede under helgen ska ha sagt att den äldre kvinnan blivit mördad.

Åklagare och polisen ifrågasätter här – ifall mannen inte känner något om mordet – hur 21-åringen kunde veta om att kvinnan blev dödad och att det inte berodde på en olycka eller sjukdom.

Hur de två rörde sig i samhället

Vittnen ska också berätta om hur de sett både kvinnan och 21-åringen på olika platser i samhället den aktuella dagen, uppgifter som styrks med olika övervakningsfilmer från flera butiker i Norsjö.

Åklagaren skriver i åtalet om ett av dessa vittnen:

”Hon ska förhöras angående vilken väg målsäganden (mordoffret/Norrans anmärkning) tog tillbaka från Ica och att tidpunkten stämmer väl överens med när den åtalade rör sig tillbaka mot soprummet enligt övervakningsfilmen från OKQ8.”

”Både på chips och godis”

Utredningen visar att mannen ska ha en ansträngd ekonomisk situation. Därför hörs ett vittne om 21-åringens uppgifter, att han samma lördagseftermiddag ska ha påstått för vittnet att en kvinna blivit mördad och att han ”bjöd på chips och godis den kvällen”.

Den tekniska utredningen och brottsplatsundersökningen består av flera hundra sidor med allt från analyser till bilder från soprummet och övervakningsfilmer där polisen lagt pussel kring hur kvinnan och 21-åringen rört sig under lördagen den 14 oktober.

Frågetecken kring rånmotiv

Frågan är bara om ekonomiska motiv är skälet till mordet? Blev hon rånmördad för en mindre summa pengar? Polisen har bland annat gått igenom den äldre kvinnans transaktioner.

Kontoutdragen visar att kvinnan, enligt åklagare Petra Lundberg, ”inte hade gjort några avvikande transaktioner i närtid och att hon inte rörde sig med stora summor kontanter.” Men åklagaren menar att det troliga motivet till mordet är att det var rånsituation som gick fullkomligt snett.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Foto: Hans Berggren
Därför befann han sig på mordplatsen: ”Blev nyfiken när han såg ambulansen”
Så pressar polisen 21-åring om mord – visar minnesplats: ”Tror du barnbarnen saknar henne?”
Polisens tidslinje efter knivmordet: ”Norsjöborna har verkligen velat bidra till utredningen”
Mordet i soprummet - svaret om offrets blod i lägenheten: ”Hur ska jag veta, är ju ingen läkare”
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut