Haned Mahamed Abdullahi flydde lägenheten och lämnade blodfläckar över hela vardagsrummet.
Haned Mahamed Abdullahi flydde lägenheten och lämnade blodfläckar över hela vardagsrummet. Foto: Polisen

Mördade bekant efter fest i Skelleftehamn – döms till 18 års fängelse

Under ett bråk tog han en kniv och gick till attack mot 25-åringen – som dog efter att ha fått ett 20-tal djupare stick i kroppen. Nu döms Haned Mahamed Abdullahi, 22 år, till 18 års fängelse och utvisning för mordet i Skelleftehamn.
Kan komma att överklaga domen: ”Han förnekar brott”
Åklagaren välkomnar domen: ”Väldigt nöjd”

Haned Mahamed Abdullahi utförde ett impulsstyrt våldsbrott där angreppssättet starkt talar för att han hade uppsåt att döda, enligt Skellefteå tingsrätt. Han agerade med stor hänsynslöshet och besinningslöst våld med en kniv mot en skyddslös person.

Enligt honom själv är han endast ansvarig för två eller tre av knivsticken, och under rättegången sa han att han agerade i nödvärn den tidiga söndagsmorgonen den 17 mars i år. Skellefteå tingsrätt konstaterar att utredningen är så pass robust att nödvärn framstår som obefogad, och att det är bevisat Haned Mahamed Abdullahi tilldelat samtliga knivhugg.

Mordet inträffade i den här lägenheten. Polisen upptäckte den livlösa kroppen redan när de tittade in genom brevinkastet.
Mordet inträffade i den här lägenheten. Polisen upptäckte den livlösa kroppen redan när de tittade in genom brevinkastet. Foto: Christoffer Åhlund

Förbjuds att återvända

Han döms till 18 års fängelse och utvisning och förbjuds att återvända till Sverige. Han ska betala 60 000 kronor vardera till sju av offrets familjemedlemmar. Han ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till lägenhetsinnehavaren, som han även döms för att ha misshandlat.

Enligt den rättsmedicinska utredningen ska främst en skada i den vänstra bröstkorgshalvan ha bidragit till att offret dog. En sakkunnig, som kallades till rätten som vittne, menar att den skadan inneburit medvetslöshet inom minuter. Han säger också att flera andra skador i bröst och buk var och en för sig varit livshotande.

Boende i flerfamiljshuset i Skelleftehamn fick inte lämna avspärrningarna under de första timmarna.
Boende i flerfamiljshuset i Skelleftehamn fick inte lämna avspärrningarna under de första timmarna. Foto: Christoffer Åhlund

Det har inte gått att fastslå motivet till mordet, men upprinnelsen till knivdådet klarnar i domen:

Det är fest i lägenheten, och under en middag grälar Haned Mahamed Abdullahi med 25-åringen. Han lämnar lägenheten men kommer senare tillbaka när lägenhetsinnehavaren och brottsoffret har gått och lagt sig.

Enligt Haned Mahamed Abdullahi kommer vaknar brottsoffret och gör honom sällskap. Då uppstår ett bråk och han ber 25-åringen att lämna lägenheten, vilket han inte vill.

Då vaknar lägenhetsinnehavaren, som i förhör uppger att han blir misshandlad av Haned Mahamed Abdullahi med bland annat en metallpinne. Han lyckas fly men kvar i lägenheten är 25-åringen som då blir besinningslöst attackerad, inledningsvis med sparkar och slag men senare med en kniv.

Haned Mahamed Abdullahi utanför tingsrätten under den första rättegångsdagen den 2 juli.
Haned Mahamed Abdullahi utanför tingsrätten under den första rättegångsdagen den 2 juli. Foto: Jeanette Lövgren

40-tal knivskador

Sammanlagt hittas ett 40-tal knivskador i offrets kropp, varav cirka 20 är djupare stick. Bilder ur förundersökningen visar en säng som välts omkull och blodspår på väggar, fönster och möbler.

Den första polispatrullen är på plats klockan 04.28 och ser en livlös, naken kropp med öppna ögon genom brevinkastet. Utanför flerfamiljshuset hittas blodiga skoavtryck, och med hjälp av en polishund påträffas mördaren endast nio minuter senare.

Polisen skriker ”polis, stanna” men inget hände. Då släppte polismannen hunden som snabbt hittade Haned Mahamed Abdullahi som gömt sig bakom en elcentral. Han har offrets blod i ansiktet, på sina händer och sina kläder.

  1. Morddömde 22-åringen överklagar domen

  2. Kan komma att överklaga domen: ”Han förnekar brott”

  3. Åklagaren välkomnar domen: ”Väldigt nöjd”

  4. Mördade bekant efter fest i Skelleftehamn – döms till 18 års fängelse

  5. Så kunde misstänkte mördaren gripas: Här hittades 21-åringen av polishunden

  6. Misstänkte mördarens advokat: ”Han ser fram emot en noggrann polisutredning”

  7. Så kartläggs misstänkte mördaren – och offret: ”Vi har flera viktiga vittnen”

  8. TV: Polischefen efter det dödliga våldsdramat

  9. Jeanette vaknade i ett avspärrat hus: ”Att tänka att de sprang omkring blodiga utanför min ytterdörr”

  10. Åklagaren om mordutredningen: ”Vi har en ganska bra bild av vad som hänt”

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Mördade bekant efter fest i Skelleftehamn – döms till 18 års fängelse