I oktober 2018 fälldes Norran och fyra andra tidningar för att ha brutit mot ”god journalistisk sed”.
I oktober 2018 fälldes Norran och fyra andra tidningar för att ha brutit mot ”god journalistisk sed”. Foto: Jonas Nilsson

JK inleder förundersökning mot Norran

Sexton tidningsutgivare utreds för förtal, på uppdrag av Justitiekanslern (JK). En av dessa är Norrans ansvarige utgivare. ”Att så många publicister utreds samtidigt är fullständigt unikt i modern, svensk presshistoria”, säger Marcus Melinder, chefredaktör och ansvarig utgivare för Norran.

Ärendet gäller en publicering som gjordes i oktober 2017, då Norran publicerade en artikel om en busschaufför som felaktigt påstods ha visat porrfilm för skolelever.

Flera medier följde efter och publicerade samma nyhet, som därigenom fick stor spridning.

Unikt i svensk presshistoria

Busschauffören pekades aldrig ut med namn och bild, men personen upplevde sig ändå ha blivit identifierad genom detaljer i texten. Därför anmälde chauffören publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman (PO).

Från PO överlämnades ärendet till Pressens Opinionsnämnd (PON) och i oktober 2018 fälldes Norran, tillsammans med fyra andra tidningar, för att ha brutit mot “god publicistisk sed”.

Olagligt eller inte

Nu har ärendet tagit ytterligare en ny vändning, då JK har inlett en förundersökning om förtal mot sexton utgivare.

- PON har redan slagit fast att publiceringen inte är förenlig med pressetiken. Det som JK nu vill utreda är om dessa yttranden även är olagliga, säger Marcus Melinder.

Justitiekanslern är den ende som får besluta om att inleda förundersökning och väcka allmänt åtal för tryck- och yttrandefrihetsbrott. Att JK inleder förundersökning mot medier är ytterst ovanligt och det är ännu mer sällsynt att det leder till åtal.

– Norrans ursprungliga publicering finns inte längre kvar på norran.se, utan alla utpekande detaljer är sedan tidigare borttagna. Dessutom är artikeln försedd med en text som förklarar att publiceringen har fällts av PON. Hur JK väljer att bedöma dessa åtgärder får vi helt enkelt avvakta och se, säger Marcus Melinder.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut