Tjuvarna tar främst smycken och kontanter.
Tjuvarna tar främst smycken och kontanter. Foto: Anders Wiklund/TT

Inbrottsvåg i norra Sverige – polisen går ut med uppmaning

Mellan 15 och 20 inbrott har inträffat i polisregion nord den senaste veckan. Nu vill polisen ha in iakttagelser.

Polisen tror att flera av dessa inbrott har ett samband då tillvägagångssättet är detsamma. Gärningspersonerna har tagit sig in genom ett fönster och därefter lämnat genom altandörren. De har främst stulit smycken och kontanter.

Enligt polisen sker det ofta en ökning av inbrott när människor reser bort, och de tror att den nuvarande vågen kan ha att göra med älgjakten. Myndigheten går ut med en uppmaning till främst villaägare om att vara uppmärksamma på okända personer och fordon som rör sig i området, och att notera fordonens registreringsnummer.

Parkerar avskilt

De skriver vidare att det inte är ovanligt att gärningspersoner parkerar bilen lite avskilt, exempelvis i närheten av en skogsdunge, för att därefter gå till villakvarteret eller villan till fots. Polisen uppmanar också till grannsamverkan, genom att meddela en granne när du ska resa bort. ”Be dem att ta hand om din post och att parkera bilen på din gård”, går att läsa på polisens hemsida.

Ett annat tips som polisen ger är att sätta en timer på lampor och försvåra för tjuven genom att förstärka lås och ha utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt.

Hittills har de flesta inbrotten skett i Jämtland och Västernorrland, men på måndagen anmäldes även ett inbrott i södra Västerbotten.

Polisens uppmaning om att vara uppmärksam går ut till medborgare i hela region nord då inbrottstjuvarna ofta rör på sig.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut