Fyra timmar tog det innan SOS alarm strax kunde meddela allmänheten att faran var över strax efter midnatt. Då stod det klart att byggnaden var totalförstörd.
Fyra timmar tog det innan SOS alarm strax kunde meddela allmänheten att faran var över strax efter midnatt. Då stod det klart att byggnaden var totalförstörd. Foto: Mathias Asplund/Norrbottens Media

I ruiner efter branden: ”Inte kunnat sova”

Storbranden i Luleå är över. Men när Storheden vaknade upp på söndagen låg fortfarande tjock stinkande rök kvar i luften över industriområdet, rapporterar Norrbottens Media.

Efter timmar av svettig kamp mot lågorna kunde SOS alarm strax efter midnatt skicka ut sms till Luleborna om att faran var över. Det viktiga meddelandet som tidigare under kvällen uppmanat allmänheten att stanna inne och stänga fönster, dörrar och ventilation hävdes. Då hade det brunnit sedan omkring klockan 20 på lördagskvällen, men efter att taket framåt natten rasat in blev brandförloppet lugnare.

Kraftig brand i pizzeria i Luleå

Klockan 07.30 på söndagsmorgonen låg Betonggatan tämligen öde, men det rykte fortsatt kraftigt ur spillrorna av den nedbrända byggnaden. Den har huserat en pizzeria och en verkstadslokal, nu helt oigenkännliga i bråten som blivit kvar.

En brandbil står kvar innanför den hävda avspärrningen av polistejp, men några brandmän syns inte till.

Det är ännu oklart vad som orsakat branden som ödelade pizzerian.
Det är ännu oklart vad som orsakat branden som ödelade pizzerian. Foto: Mathias Asplund/Norrbottens Media

Röken sätter sig i kläderna med en stickande lukt som följer med därifrån.

– Hoppas det inte har kommit in i AC:n. Jag var här igår kväll och det kom väldigt mycket rök, säger en man som jobbar i en butik intill brandplatsen, på väg in till sitt arbete.

En annan man stannar med sin bil och går fram. En vän till pizzerians ägare som kommit för att ta några bilder att skicka.

– Han har inte kunnat sova på hela natten, säger han till Norrbottens Media.

Omtillliggande byggnader finns åt tre håll, men de gick att rädda. Efter att taket rasat in framåt natten lugnade branden ner sig, enligt räddningstjänsten som då kunde trappa ner insatsen.
Omtillliggande byggnader finns åt tre håll, men de gick att rädda. Efter att taket rasat in framåt natten lugnade branden ner sig, enligt räddningstjänsten som då kunde trappa ner insatsen. Foto: Mathias Asplund/Norrbottens Media

Räddningstjänsten har under natten haft branden under bevakning. Brandmän från stationerna i Luleå, Boden, Piteå och till viss del även Råneå deltog i insatsen, men de flesta kunde dra sig tillbaka efter att byggnaden rasade ihop.

– De har bevakat det under natten och ledningsgruppen ska ta ett nytt beslut klockan nio om de ska avsluta räddningsinsatsen, säger Peter Wikström, som klockan åtta på morgonen avlöst Conny Qwarforth som inre befäl på räddningstjänsten.

Det rykte fortsatt ganska kraftigt på brandplatsen.
Det rykte fortsatt ganska kraftigt på brandplatsen. Foto: Mathias Asplund/Norrbottens Media

Brandorsaken är ännu oklar. Platsen är fortsatt avspärrad i väntan på teknisk undersökning och polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Det finns ingen uppgift om att någon person kommit till skada i samband med branden, enligt polisen.

Mathias Asplund/Norrbottens Media

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut