Skellefteå och Norsjö kommun har kvar eldningsförbudet – vilket betyder att de är ensamma av Västerbottens 15 kommuner om att förbjuda eldning i skog och mark.
Skellefteå och Norsjö kommun har kvar eldningsförbudet – vilket betyder att de är ensamma av Västerbottens 15 kommuner om att förbjuda eldning i skog och mark. Foto: Henrik Montgomery/TT

Eldningsförbudet hävs i södra länsdelen – nytt beslut för Skellefteå till veckan

Idag hävdes eldningsförbudet i Umeå, Robertsfors och Vindelns kommun. Skellefteå och Norsjö har, som enda kommuner i länet, kvar eldningsförbudet. "Vi kommer att ha kvar det", säger Åke Dahlqvist, räddningsledare i beredskap i Skellefteå till SVT Västerbotten.

Norsjö och Skellefteå inväntar mer regn innan man kan häva förbudet.

– Vi kommer att ha kvar det. Vi ska ta ett beslut på måndag om hur läget ser ut. Det har inte kommit så mycket regn här. Det blir inte hävt förrän det är blött på alla ställen, säger Åke Dahlqvist, räddningsledare i beredskap till SVT Västerbotten.

Larm om skogsbrand vid Falkberget

Numera är det tillåtet att elda i skog och mark i 13 av 15 kommuner i Västerbotten.

– Beslutet innebär att det återigen är tillåtet att elda i skog och mark. Brandförsvaret uppmanar dock till fortsatt försiktighet. Den som eldar är alltid ansvarig för att det sker på ett säkert sätt, skriver Umeåregionens brandförsvar i ett pressmeddelande.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut