Under onsdagen genomförde polisens tekniker en brottsplatsundersökning i fastigheten i Burträsk där dramat utspelade sig.
Under onsdagen genomförde polisens tekniker en brottsplatsundersökning i fastigheten i Burträsk där dramat utspelade sig. Foto: Jeanette Lövgren

Dubbla mordförsök – tänkbart motiv finns: ”Han agerade i självförsvar”

Polis och åklagare arbetar med en tänkbar motivbild till dramat i Burträsk, som just nu bedöms som dubbla mordförsök. Den anhållne 40-åringens advokat Mikael Stenman säger till Norran: ”Min klient förnekar brott eftersom han har agerat i självförsvar”.

Här kan du se ett tv-inslag då Norran på onsdagen rapporterade från brottsplatsen:

Det var på tisdagskvällen som polisen larmades till en bostad i Burträsk. Där påträffades två män, den ena en 40-årig man och den andre en man i 60-årsåldern.

Båda fördes med ambulans till Skellefteå lasarett till följd av de skador de ådragit sig.

Dubbla misstankar

Samtidigt uppstod brottsmisstankar, att männen angripit varandra under ett våldsamt bråk inne i bostaden och därigenom orsakat den andres skador.

Utifrån det våld som hade använts blev brottsrubriceringen två fall av försök till mord.

Här kan du läsa en sammanfattande Norran-artikel från i onsdags:

Därför har bara en av männen anhållits: Så svarar 40-åringen i första förhöret

Efter ett kortare förhör på onsdagen, då 40-åringen fortfarande vårdades på Skellefteå lasarett, fick han beskedet att han anhållits av åklagare Andreas Nyberg, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

40-åringen har därefter fått lämna lasarettet och han vistas nu i arresten i polishuset i Skellefteå.

Inte kunnat höras

Den 60-årige mannens hälsotillstånd är betydligt sämre och han hade ännu vid lunchtid på torsdagen inte kunnat förhöras.

– Även han misstänks för försök till mord, men eftersom han ännu inte förhörts så har det ju inte gått att delge honom någon brottsmisstanke, säger Andreas Nyberg.

Vad har hänt senaste dygnet?

– Ett nytt förhör har hållits med den anhållne under torsdagen. Brottsplatsundersökningen är avslutad och rättsläkaren kommer att lämna ett första utlåtande kring de två männens skador, det skulle bli klart under torsdagen, svarar Andreas Nyberg.

Åklagare Andreas Nyberg är förundersökningsledare kring de dubbla mordförsöken i Burträsk på tisdagskvällen.
Åklagare Andreas Nyberg är förundersökningsledare kring de dubbla mordförsöken i Burträsk på tisdagskvällen. Foto: Hans Berggren

Han säger också att det finns en tänkbar motivbild till varför våldsdramat inträffade.

– Men detta kan jag på grund av sekretessen inte kommentera närmare. En annan viktig del är ju vad den anhållne mannen i förhör berättar om händelseförloppet och vilka skador han ådrog sig, säger Andreas Nyberg.

Vad kan du säga om skadeläget för den man som fortfarande får sjukhusvård, det låter allvarligt om han inte har kunnat förhöras?

– Jag har fått beskrivet vilka skador han har fått, men jag vill inte gå in på några detaljer. Jag vill också se vad rättsläkaren gör för bedömning av skadorna. Men det är en rimlig slutsats du drar om mannens hälsoläge.

”Agerade i självförsvar”

40-åringens advokat Mikael Stenman säger till Norran:

– Under torsdagen medverkade jag vid det andra förhöret med min klient, vi höll till i polishuset i Skellefteå. Precis som i det första förhöret så förnekar han brott.

– Grunden till denna inställning är att han har agerat i självförsvar, han har helt enkelt försvarat sig från angrepp. Det handlar också om en i tid rätt så avgränsad händelse, så det handlar om ganska koncentrerade frågor kring händelseförloppet.

Ser du något motiv till det våldsamma bråket?

– Det ställdes en del frågor som handlade om tänkbart motiv, ja. Men min bedömning är att det just nu inte är något som har klarlagts, svarar Mikael Stenman.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut