Den 30-åriga kvinnan vill bli frikänd av hovrätten. Samtidigt kräver åklagaren ett ännu längre fängelsestraff.
Den 30-åriga kvinnan vill bli frikänd av hovrätten. Samtidigt kräver åklagaren ett ännu längre fängelsestraff. Foto: Jeanette Lövgren

Mordförsöket i byn: ”Det har försvunnit en kniv från brottsplatsen”

Hon dömdes till det längsta fängelsestraff en kvinna dömts till i modern tid efter ett grovt brott i Skellefteå. Nu vill 30-åringen bli frikänd av hovrätten. Försvaret lyfter fram allt från att det skulle ha funnits ytterligare en person i bostaden till att en kniv försvunnit från brottsplatsen.

Här kan du se ett tv-inslag från rättegången och läsa några av Norrans senaste texter om våldsdramat i Kusmark:

Blodiga knivdramat i byn: Rekordlånga påföljden – men åklagaren krävde ännu längre straff
Kvinnans svar om mordförsöket: ”Någon annan var i bostaden”
Han vaknade – blev knivhuggen i bröstet: ”En djävulsk smärta, tänkte att jag dör”

Den 30-åriga kvinnan från Skellefteå dömdes den 20 januari av tingsrätten för mordförsök till sju års fängelse. Detta efter att hon knivhuggit en sovande man i bröstet i en fastighet i Kusmark.

Nu har både kvinnan och åklagare Jonas Fjellström överklagat domen.

Kvinnan fortsätter att förneka brott och vidhåller att det funnits en tredje person i fastigheten och att denne är gärningsmannen.

Kvinnan på väg från tingsrätten i samband med häktningsförhandlingen i slutet av oktober.
Kvinnan på väg från tingsrätten i samband med häktningsförhandlingen i slutet av oktober. Foto: Hans Berggren

– Detta var något som hon sa redan när hon ringde larmnumret 112. Målsäganden har sagt att han vaknade upp med en enorm smärta och såg min klient framför sig. Men det går inte att utesluta att han först haft en kortare medvetandeförlust och vaknat först när min klient stod framför honom, sammanfattar advokat Jens Nyström.

”Kniv har försvunnit”

Han lyfter också fram bland annat att tingsrätten ska ha misstolkat vittnesuppgifter och att skospår i fastigheten inte ska ha undersökts utifrån påståendet om en tredje person i bostaden.

– Det är också märkligt att en kniv försvunnit från brottsplatsen. Detta vittnar om att någon annan person haft intresse av denna kniv som fanns på brottsplatsen.

”Åtta års fängelse”

Åklagare Jonas Fjellström:

– Jag menar att straffvärdet för ett fullbordat brott hade varit 16 års fängelse för mord. Det finns försvårande omständigheter – angreppet skedde helt oprovocerat när mannen helt försvarslös satt och sov i en soffa – vilket gör att straffet ska skärpas till åtta års fängelse.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut