Polisens tekniker var på plats under onsdagsförmiddagen och genomförde en brottsplatsundersökning i fastigheten.
Polisens tekniker var på plats under onsdagsförmiddagen och genomförde en brottsplatsundersökning i fastigheten. Foto: Jeanette Lövgren

Därför har bara en av männen anhållits: Så svarar 40-åringen i första förhöret

De två männen misstänks för att ha försökt mörda varandra under ett våldsdrama i en fastighet i Burträsk. Men bara en av männen, en 40-åring, anhölls av åklagaren under onsdagen. ”Orsaken är den andre mannens hälsoläge”, säger åklagare Andreas Nyberg.

Det var på tisdagskvällen som polisen kallades till en fastighet i Burträsk.

Här kan du se ett tv-inslag och läsa Norrans inledande artiklar under onsdagen:

Åklagarens nya besked: ”Båda misstänks för mordförsök – en har anhållits”
Misstänkt mordförsök utanför Skellefteå – två personer svårt skadade

Larmet kom vid 22-tiden och när polis och ambulans anlände till platsen anträffades två svårt skadade personer.

Under natten till onsdag meddelade Michael Liljenberg, RLC-befäl vid polisen region nord, att de skadade hade förts med ambulans till Skellefteå lasarett och att en polisinsats pågick.

Händelsen rubricerades i ett tidigt skede, utifrån de personskador som uppstått och andra omständigheter, som försök till mord.

Fördes till lasarettet

Åklagare Marie Andersson, Umeå, gav som dagjouråklagare följande besked till Norran på onsdagsmorgonen:

– Det jag kan bekräfta är att två män har gripits. De uppgifter jag har är att båda fördes till Skellefteå lasarett för vård, därför hade det ännu inte hunnit förhöras under morgonen. Förhören har flyttats fram.

Handlar det om två personer som angripit varandra med tanke på att båda är på lasarettet för vård?

– Det jag kan säga just nu är att båda två är målsäganden och misstänkta för brott, svarade Marie Andersson.

På onsdagsförmiddagen genomförde polisens tekniker en brottsplatsundersökning i fastigheten i Burträsk där våldsdramat inträffade.

En viktig del i förundersökningen är den brottsplatsundersökning som genomfördes under onsdagen.
En viktig del i förundersökningen är den brottsplatsundersökning som genomfördes under onsdagen. Foto: Jeanette Lövgren

En av polisens patrullhundar användes också i arbetet kring att undersöka området vid fastigheten.

På eftermiddagen gav åklagare Andreas Nyberg, som leder förundersökningen, beskedet att en av de två männen har anhållits.

– Detta skedde efter att mannen förhörts av polisen, förhöret hölls på Skellefteå lasarett. Han är nu delgiven att han är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Vad säger han om denna allvarliga anklagelse?

– I det inledande förhöret så förnekade han brott. Han hade ingen försvarsadvokat förordnad vid detta förhör, detta är något som ska ordnas inför kommande förhör.

– Den andre mannen har på grund av hälsoläget ännu inte kunnat förhöras, därför tog jag beslutet att gripandet skulle hävas. Men även han misstänks för försök till mord, tillägger Andreas Nyberg.

Polisens brottsplatsundersökning i fastigheten i Burträsk inleddes vid strax efter klockan tio på onsdagsförmiddagen.
Polisens brottsplatsundersökning i fastigheten i Burträsk inleddes vid strax efter klockan tio på onsdagsförmiddagen. Foto: Jeanette Lövgren

Enligt uppgifter till Norran handlar det om en 40-årig man respektive en man i 60-årsåldern som ska ha angripit varandra i våldsdramat, något som åklagare Andreas Nyberg på onsdagen inte ville bekräfta.

– Här hänvisar jag till förundersökningssekretessen, likaså orsaken till varför brottsrubriceringen är försök till mord. Jag kan bara konstatera att jag anser att det finns sannolika skäl till att bedöma händelserna som försök till mord.

Misstänks flera personer för inblandning i våldsdramat?

– Nej, i dagsläget har ingen fler misstänkt, så här långt tyder ingenting på att någon fler var på platsen vid tiden för händelserna.

Senast på lördag måste åklagaren besluta ifall den anhållne mannen ska begäras häktad.

Vad är extra viktigt i utredningsarbetet fram tills dess?

– Det är bland annat vad som så framkommer av brottsplatsundersökningen och den bedömning som rättsläkare ska göra av de båda männens skador, vilket kan ge en bild av händelseförloppet och hur allvarliga skadorna är, svarar Andreas Nyberg.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut