Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äldre man lurades på över halv miljon

Två män döms för att ha lurat till sig pengar av äldre i olika delar av landet. Bland annat förlorade en man i Skellefteå över en halv miljon kronor.

Männen döms vid Skaraborgs tingsrätt till fängelse efter rättegången som omfattar sammanlagt ett 30-tal fall av bedrägerier och penningtvättsbrott.

Åklagaren menade att den ena mannen, en 21-åring som döms till ett och ett halvt års fängelse, vilseledde en Skelleftebo att föra över 612 000 kronor till honom i juni förra året. De ska ha lurat honom genom att utge sig för att hjälpa mannen med ett påhittat problem med hans bankkonto.

Tingsrätten skriver i domen att det inte finns några tvivel om att mannen har vilseletts, men att det inte kan bevisas att 21-åringen är den person som har vilselett honom. Dock är det bevisat att pengar har överförts till hans konto så han döms istället för grovt penningtvättsbrott. Brottet bedöms som grovt på grund av beloppets storlek.

21-åringen döms för sammanlagt 19 fall av medhjälp till grovt bedrägeri, 9 fall av medhjälp till försök till grovt bedrägeri och 5 fall av penningtvättsbrott. Den andra mannen döms till två och ett halvt års fängelse för bland annat 20 grova bedrägerier och 10 bedrägerier av normalgraden.

En kvinna får också en villkorlig dom för grovt penningtvättsbrott, bland annat för inblandning i bedrägeriet av Skelleftebon. Båda personerna ska betala 6 000 kronor i skadestånd till Skelleftebon.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut