Anders Hedström, som bor i Bergsbyn, har vunnit den nationella tÀvlingen i aeropress som hölls i Malmö för en vecka sedan, lite drygt. Det handlar alltsÄ om att pressa det godaste kaffet dÀr juryn smakar och bedömer kvaliteten pÄ kaffet. MÄnga proffs som exempelvis baristor deltog i tÀvlingen och Anders blev ganska överraskad nÀr han presenterades som vinnare.
â Lite chockad blev man. Att man som amatör kan hĂ€vda sig i gruppen av baristor och proffs Ă€r hĂ€ftigt, sĂ€ger han.
Och gratulationerna rullar in.
â Det plingar i telefonen och det kommer meddelande frĂ„n hela vĂ€rlden. En filtertillverkare som ville sponsra mig bland annat. Och det tackar man inte nej till, sĂ€ger han och ler stort.
Aeropress kallas en apparat som anvÀnds för att brygga kaffe. Den kom ut pÄ marknaden 2005. Proceduren gÄr till sÄ att kaffet, som blandas direkt i bryggaren, fÄr dra en stund och sedan pressas det direkt ner i kaffekoppen genom ett pappersfilter.
Hans smak och intresse för kaffe inleddes i Göteborg. Det var i början av 2000-talet.
â Jag bodde i Göteborg dĂ„ och hade en kompis som jobbade pĂ„ en kaffebar. Det var dĂ„ jag smakade espresso första gĂ„ngen och pĂ„ den vĂ€gen Ă€r det, sĂ€ger han.
Nu kan han alltsÄ titulera sig som svensk mÀstare i aeropress och förklarar hur sjÀlva tÀvlingen gÄr till:
â Alla har samma kaffe, sedan ska man brygga 150 milliliter kaffe pĂ„ fem minuter och man fĂ„r anvĂ€nda max 18 gram kaffe, men man fĂ„r ta mindre ocksĂ„, sĂ€ger han.
För att fÄ till det perfekta kaffet krÀvs kunskap om detaljerna.
â Det Ă€r mycket som spelar in: Hur grovt bönorna ska malas, hur lĂ€nge kaffet ska bryggas och vilken typ av vatten som man ska anvĂ€nda.
Han sÀger ocksÄ att det behövs Àr en vÄg, en kvarn, bryggare och en vattenkokare.
Inför tĂ€vlingen var han redo för flera olika alternativ nĂ€r det gĂ€ller vattnet â som Ă€r en mycket viktig ingrediens för att fĂ„ till riktigt gott kaffe.
â I SkellefteĂ„ har vi inte det bĂ€sta vattnet för kaffe, om man sĂ€ger sĂ„, men till tĂ€vlingen hade jag med mig Skelleftevatten och inköpt vatten och sedan hade ett vattenfiltreringsföretag med sig filter och filtrerade vattnet. Det slutade med att jag anvĂ€nde Malmövatten.
Han anvĂ€nde böner frĂ„n Kayumbu i södra Rwanda och receptet tog han fram vĂ€ldigt sent. Först hade han tĂ€nkt sig ett annat recept â men nĂ€r han testade det pĂ„ kompisar sĂ„ tyckte de inte om det. Han klev upp pĂ„ natten och funderade pĂ„ nĂ„got nytt. NĂ„got som verkligen lönade sig.
I och med titeln har han nu möjlighet att delta i VM i aeropress 2022. TÀvlingen hÄlls i Melbourne den 5 mars, förutsatt att pandemin Àr ett minne blott dÄ.
â Jag vill hemskt gĂ€rna Ă„ka ner, men ingenting Ă€r spikat Ă€n, sĂ€ger han.
Australien Àr lite av ett Mecka i kaffevÀrlden. Det finns en del australiensare som driver butiker och caféer i Stockholm bland annat ocksÄ.
â De har tydligen tagit ett beslut om att lyfta kaffekulturen i landet. Sedan finns det ocksĂ„ en hel del kaffefarmer dĂ€r och det skulle vara lite av en dröm att besöka en av dem.
SĂ„ det kan bli lite av en studieresa?
â Precis sĂ„.
Statyetten som bevisar segern stÄr bredvid kaffemaskiner och kvarnar pÄ köksbÀnken hemma i Bergsbyn. Det mÀrks med tydlighet att en kaffenörd bor dÀr.
Kan du dela med dig av ditt bÀsta tips pÄ hur man brygger gott kaffe?
â Bra kaffebönor. Stoppar du in skit sĂ„ kommer det ut skit, sĂ„ enkelt Ă€r det.
VÄgar dina vÀnner bjuda dig pÄ kaffe?
âJo, det hoppas jag. Jag brukar sĂ€ga att det finns âsocialt kaffeâ ocksĂ„. Men en del kompisar brukar frĂ„ga om jag inte vill ha vatten istĂ€llet dĂ„ de inte vĂ„gar bjuda pĂ„ kaffe, sĂ€ger han och skrattar.
Intressant Àr ocksÄ att han inte direkt dricker mycket kaffe sjÀlv heller.
â Det brukar bli kanske tvĂ„-tre koppar per dag. Men dĂ„ Ă€r det riktigt gott kaffe...
Hur smakar dÄ Sveriges bÀsta aeropresskaffe? Ja, undertecknad hatar kaffe och dricker det aldrig. Inte ens under pistolhot. Men en sÄdan hÀr gÄng mÄste man vÀl prova.
SÄ Anders pressar till Sveriges bÀsta kaffe efter alla konstens regler och det vÀgs, kollas temperaturer och tid innan kaffet till slut hÀlls upp i ett vinglas.
â Det mĂ„ste ju fĂ„ vara lite festligt, sĂ€ger han och ler.
Och faktum Ă€r att kaffet Ă€r otroligt lent och fruktigt och gommen slĂ„r inte knut pĂ„ sig sjĂ€lv och jag dricker ett flertal sippar. Det om nĂ„got â Ă€r ett vĂ€ldigt bra betyg.