Sveriges bÀsta aeropresskaffe finns i Bergsbyn

Bland baristor och andra proffs knep Anders titeln: Svensk mÀstare i aeropress. "Man mÄste nog kategorisera det som en ganska stor skrÀll", sÀger han och skrattar.

HÀr pressar Anders Hedström till Sveriges bÀsta kaffe.

HÀr pressar Anders Hedström till Sveriges bÀsta kaffe.

Foto: David Ekström

Bergsbyn2021-10-15 09:30

Anders Hedström, som bor i Bergsbyn, har vunnit den nationella tĂ€vlingen i aeropress som hölls i Malmö för en vecka sedan, lite drygt. Det handlar alltsĂ„ om att pressa det godaste kaffet dĂ€r juryn smakar och bedömer kvaliteten pĂ„ kaffet. MĂ„nga proffs som exempelvis baristor deltog i tĂ€vlingen och Anders blev ganska överraskad nĂ€r han presenterades som vinnare. 

– Lite chockad blev man. Att man som amatör kan hĂ€vda sig i gruppen av baristor och proffs Ă€r hĂ€ftigt, sĂ€ger han.

Och gratulationerna rullar in.

– Det plingar i telefonen och det kommer meddelande frĂ„n hela vĂ€rlden. En filtertillverkare som ville sponsra mig bland annat. Och det tackar man inte nej till, sĂ€ger han och ler stort. 

Aeropress kallas en apparat som anvĂ€nds för att brygga kaffe. Den kom ut pĂ„ marknaden 2005. Proceduren gĂ„r till sĂ„ att kaffet, som blandas direkt i bryggaren, fĂ„r dra en stund och sedan pressas det direkt ner i kaffekoppen genom ett pappersfilter. 

Hans smak och intresse för kaffe inleddes i Göteborg. Det var i början av 2000-talet. 

– Jag bodde i Göteborg dĂ„ och hade en kompis som jobbade pĂ„ en kaffebar. Det var dĂ„ jag smakade espresso första gĂ„ngen och pĂ„ den vĂ€gen Ă€r det, sĂ€ger han. 

Vinstögonblicket 

Vinstögonblicket 


Nu kan han alltsĂ„ titulera sig som svensk mĂ€stare i aeropress och förklarar hur sjĂ€lva tĂ€vlingen gĂ„r till: 

– Alla har samma kaffe, sedan ska man brygga 150 milliliter kaffe pĂ„ fem minuter och man fĂ„r anvĂ€nda max 18 gram kaffe, men man fĂ„r ta mindre ocksĂ„, sĂ€ger han. 

För att fĂ„ till det perfekta kaffet krĂ€vs kunskap om detaljerna. 

– Det Ă€r mycket som spelar in: Hur grovt bönorna ska malas, hur lĂ€nge kaffet ska bryggas och vilken typ av vatten som man ska anvĂ€nda. 

Att skapa det bÀsta kaffet tar sin tid med olika procedurer.
Att skapa det bÀsta kaffet tar sin tid med olika procedurer.

Han sĂ€ger ocksĂ„ att det behövs Ă€r en vĂ„g, en kvarn, bryggare och en vattenkokare. 

Inför tĂ€vlingen var han redo för flera olika alternativ nĂ€r det gĂ€ller vattnet – som Ă€r en mycket viktig ingrediens för att fĂ„ till riktigt gott kaffe. 

– I SkellefteĂ„ har vi inte det bĂ€sta vattnet för kaffe, om man sĂ€ger sĂ„, men till tĂ€vlingen hade jag med mig Skelleftevatten och inköpt vatten och sedan hade ett vattenfiltreringsföretag med sig filter och filtrerade vattnet. Det slutade med att jag anvĂ€nde Malmövatten. 

Bönorna kommer frĂ„n Afrika – nĂ€rmare bestĂ€mt frĂ„n Kayumbu i södra Rwanda.
Bönorna kommer frĂ„n Afrika – nĂ€rmare bestĂ€mt frĂ„n Kayumbu i södra Rwanda.

Han anvĂ€nde böner frĂ„n Kayumbu i södra Rwanda och receptet tog han fram vĂ€ldigt sent. Först hade han tĂ€nkt sig ett annat recept – men nĂ€r han testade det pĂ„ kompisar sĂ„ tyckte de inte om det. Han klev upp pĂ„ natten och funderade pĂ„ nĂ„got nytt. NĂ„got som verkligen lönade sig.

I och med titeln har han nu möjlighet att delta i VM i aeropress 2022. TĂ€vlingen hĂ„lls i Melbourne den 5 mars, förutsatt att pandemin Ă€r ett minne blott dĂ„. 

– Jag vill hemskt gĂ€rna Ă„ka ner, men ingenting Ă€r spikat Ă€n, sĂ€ger han. 

SÄ hÀr ska det se ut i köket hemma hos en svensk mÀstare i aeropresskaffe.
SÄ hÀr ska det se ut i köket hemma hos en svensk mÀstare i aeropresskaffe.

Australien Àr lite av ett Mecka i kaffevÀrlden. Det finns en del australiensare som driver butiker och caféer i Stockholm bland annat ocksÄ.

– De har tydligen tagit ett beslut om att lyfta kaffekulturen i landet. Sedan finns det ocksĂ„ en hel del kaffefarmer dĂ€r och det skulle vara lite av en dröm att besöka en av dem.

SĂ„ det kan bli lite av en studieresa? 

– Precis sĂ„. 

HÀr pressar Anders Hedström till Sveriges bÀsta kaffe.
HÀr pressar Anders Hedström till Sveriges bÀsta kaffe.

Statyetten som bevisar segern stÄr bredvid kaffemaskiner och kvarnar pÄ köksbÀnken hemma i Bergsbyn. Det mÀrks med tydlighet att en kaffenörd bor dÀr.

Kan du dela med dig av ditt bÀsta tips pÄ hur man brygger gott kaffe?

– Bra kaffebönor. Stoppar du in skit sĂ„ kommer det ut skit, sĂ„ enkelt Ă€r det.

VĂ„gar dina vĂ€nner bjuda dig pĂ„ kaffe? 

–Jo, det hoppas jag. Jag brukar sĂ€ga att det finns ”socialt kaffe” ocksĂ„. Men en del kompisar brukar frĂ„ga om jag inte vill ha vatten istĂ€llet dĂ„ de inte vĂ„gar bjuda pĂ„ kaffe, sĂ€ger han och skrattar.

Anders Hedström dricker sitt mÀstarkaffe hemma i köket i Bergsbyn.
Anders Hedström dricker sitt mÀstarkaffe hemma i köket i Bergsbyn.

Intressant Ă€r ocksĂ„ att han inte direkt dricker mycket kaffe sjĂ€lv heller. 

– Det brukar bli kanske tvĂ„-tre koppar per dag. Men dĂ„ Ă€r det riktigt gott kaffe...

Hur smakar dĂ„ Sveriges bĂ€sta aeropresskaffe? Ja, undertecknad hatar kaffe och dricker det aldrig. Inte ens under pistolhot. Men en sĂ„dan hĂ€r gĂ„ng mĂ„ste man vĂ€l prova. 

Anders Hedström maler sina bönor för hand efter att han valt ut de finaste.
Anders Hedström maler sina bönor för hand efter att han valt ut de finaste.

SÄ Anders pressar till Sveriges bÀsta kaffe efter alla konstens regler och det vÀgs, kollas temperaturer och tid innan kaffet till slut hÀlls upp i ett vinglas.

– Det mĂ„ste ju fĂ„ vara lite festligt, sĂ€ger han och ler.

Och faktum Ă€r att kaffet Ă€r otroligt lent och fruktigt och gommen slĂ„r inte knut pĂ„ sig sjĂ€lv och jag dricker ett flertal sippar. Det om nĂ„got – Ă€r ett vĂ€ldigt bra betyg.

Fakta

Anders Hedström

Ålder: 52 Ă„r

Yrke: PrÀst

Bor: Bergsbyn

Familj: Fru och tvÄ söner.

Intresse: Kaffe, iaido och han har ocksÄ ett stort intresse av grillning.

Anders tipsar om bra kaffe i Sverige

‱ Costas i UmeĂ„.

‱ Drop Coffee pĂ„ Söder i Stockholm.

‱ Johan & Nyström pĂ„ Söder i Stockholm.

‱ Budhas Kafferosteri i Lycksele.

‱ Lilla kafferosteriet i Malmö.

‱ Alkemisten i Göteborg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!