Norran fick vara med vid den första provsmakningen av den nygamla falukorven. Första skivan testades av Bertil Karlsson som varit med om att ta fram processen. Som 15-åring, den 18 maj 1958, började Bertil hos Holmlunds, och genom åren, fram till pensionen, var han med om att producera hundratusentals falukorvar.
– Det hemliga receptet har jag i huvudet, berättar han och tar en första tugga och ger tummen upp för smaken.
Sedan är det Bastuträsk Charkuteris vd Mattias Bergs tur att testa och han är också nöjd med resultatet.
– Genom åren har vi försökt att återskapa den berömda falukorven, men inte lyckats fullt ut förrän nu. Varumärket Holmlunds köpte vi tillbaka 2017 men vi har väntat på att produkten ska hålla tillräckligt hög kvalitet, berättar Mattias.
Johan Bellgran, marknadschef vid Bastuträsk Charkuteri, konstaterar att vi alla behöver något tryggt och välbekant i dessa oroliga tider.
– Och vad kan vara mer igenkännande än den falukorv alla känner igen ända från barndomen, säger han.
Och att butikerna efterfrågar falukorven, det råder det ingen tvekan om. Under nästa vecka kommer Holmlunds falukorv återigen att finnas på charkhyllorna i Västerbotten.
– Efterfrågan är långt över vår förväntan och vi kommer nu att levererera hela sex ton av Holmlunds falukorv, säger Mattias Berg.
Det man gjort hos Bastuträsk Charkuteri är att ha återskapat receptet för den falukorv bonden Jonas Holmlund kreerade i slutet av 1800-talet, för att sälja till rallarna som invaderade järnvägsknuten Bastuträsk, när norraStambanan byggdes. Holmlunds falukorv blev vida känd.
– Vid storhetstiden i slutet av 1950-talet arbetade som mest 53 personer hos Holmlunds i Bastuträsk, berättar Bertil Karlsson.
Tillsammans med Johanna Östling, som är produktionsansvarig hos Bastuträsk Charkuteri, har Bertil varit med om att förbereda comebacken för Holmlunds falukorv. När Norran frågar om receptet får han något spjuveraktigt i blicken.
– Det är hemligt och vi har försökt att komma så nära den ursprungliga blandningen som möjligt. Det handlar om originalblandningen, förutom en av kryddorna som inte längre går att få tag på, säger Bertil.
Mattias Berg konstaterar att hemligheten bakom den uppskattade korven till stor del handlar om tillverkningsprocessen.
– Här har vi nu prövat oss fram med hjälp av Bertil.
– Bland annat handlar det om temperaturen på vattnet som används och hur hackningen genomförs, inflikar Bertil.
Att Holmlund falukorv försvann från marknaden i mitten av 1990-tale berodde på att Holmlunds i Bastuträsk köptes av ett Skellefteföretag.Kvar fanns en tom byggnad,maskinparken och besvikna medarbetare, som inte ville lämna Bastuträsk. En hundraårig hantverkstradition gick i graven.
– När beslutet togs om att flytta tillverkningen till Skellefteå var jag så arg att jag sov sittande. Det var ett fullständigt vansinnigt beslut, berättar Bertil.
Mattias Berg minns också den händelsen.
– Jag var då tio år och gick med i ett demonstrationståg som protesterade mot flytten, säger han.
Därefter startades ToppChark som övertog fabriken och tog upp de gamla välkända bastuträsksmakerna igen. Tio år senare blev TopChark Bastuträsk Charkuteri och nu har de återupplivat en gammal uppskattad produkt.
– Det här känns jättebra, avslutar Mattias Berg och tar en tugga till.