Brexitmotståndare demonstrerar i regnet utanför Högsta domstolen i London inför beslutet. Arkivbild.
Brexitmotståndare demonstrerar i regnet utanför Högsta domstolen i London inför beslutet. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Johnson står på sig efter domstolssmäll

Avgå, rasar oppositionen i Storbritannien mot premiärminister Boris Johnson sedan Högsta domstolen olagligförklarat hans agerande mot parlamentet. Men Johnson står på sig. ”Det viktiga är att vi levererar brexit”, säger premiärministern.

När Johnson i slutet av augusti gav order om att redan kring den 9 september stänga underhuset fram till den 14 oktober tog det hus i helsike hos den brittiska oppositionen.

Alldeles för länge, tyckte många – särskilt med tanke på det kritiska brexitläge som landet befinner sig i. Det är bara drygt en månad kvar till den 31 oktober då den gällande tidsfristen för att lämna EU löper ut.

Allt har nu avgjorts av Högsta domstolen i London som levererar en av de värsta smällarna som en brittisk premiärminister råkat ut för i modern tid.

-Rätten kan inte annat än fastslå att beslutet att uppmana Hennes majestät att hemförlova parlamentet var olagligt, säger rättens ordförande Brenda Hale i London.

Samlas i morgon

Bara någon timme efter beslutet i Högsta domstolen meddelade underhusets talman John Bercow att arbetet i parlamentet ska återupptas.

-Jag har instruerat husets myndigheter att vidta de åtgärder som behövs för att se till att underhuset återupptar sitt arbete i morgon (onsdag) och att det ska ske 11.30, säger Bercow enligt Reuters.

Han tillägger att han är nöjd över utslaget i Högsta domstolen.

Beslutet har lett till omedelbara avgångskrav på premiärministern.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn ger svidande kritik från scenen vid partiets pågående konferens i Brighton.

-Och jag manar Boris Johnson att, för att använda historiska ord, överväga sin position – och bli den kortast sittande premiärministern i Storbritanniens historia, säger Corbyn.

Boris står på sig

Johnson verkar dock inte villig att vika sig.

-Naturligtvis är det här ett beslut som vi respekterar. Jag tycker inte att det är rätt, men vi kommer att fortsätta framåt och naturligtvis kommer parlamentet att återvända, säger Johnson som befinner sig i New York för FN:s generalförsamling.

Premiärministern anser fortfarande att han har gjort rätt.

-Jag har högsta respekt för vårt domstolsväsende, men jag håller inte alls med om det här utslaget, säger premiärministern till BBC.

Johnson är fortsatt mest intresserad av att diskutera brexit, snarare än det egna agerandet.

-Nu gäller det för oss att nå ett avtal och kunna lämna EU den 31 oktober – och det är vad vi ska göra. Ärligt talat har det inte blivit lättare av det här, men vi ska gå vidare och ordna det, säger Johnson.

"Inte lämpad"

Regeringen har hävdat att den fem veckor långa ledigheten – den längsta på 50 år – i praktiken inte spelar så stor roll och att det ändå kommer att finnas gott om tid att debattera brexitläget.

I Storbritannien svallar samtidigt de politiska känslorna högre än på mycket länge, med otaliga avgångskrav och nedsablingar av premiärministern.

"Det här bekräftar vad vi alla redan visste: Boris Johnson är inte lämpad att vara premiärminister. Han har vilselett drottningen och landet och olagligt tystat folkets representanter", säger Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson enligt BBC.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage anser samtidigt att den som borde avgå snarare är Johnsons omstridde rådgivare Dominic Cummings.

"Hemförlovningen är det sämsta politiska beslutet någonsin. Dominic Cummings måste avgå", skriver Farage på Twitter.

Wiktor Nummelin/TT

Julius Bengtsson/TT

Fakta: Vägen vidare mot brexit

TT

Så här ser brexitkalendern ut under den närmaste tiden – när det brittiska parlamentet ska samlas igen är i nuläget oklart:

21-25 september: Labour har partikonferens i Brighton.

29 september–2 oktober: Konservativa partiet har konferens i Manchester.

13-15 oktober: Skotska nationalistpartiet har konferens i Aberdeen.

14 oktober: Enligt det beslut som Högsta domstolen nu slagit fast var olagligt, skulle underhuset samlas igen detta datum.

17-18 oktober: EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel.

31 oktober: Formellt datum för då Storbritannien ska lämna EU.

Fakta: Kampen om brexit

TT

Storbritannien folkomröstade 2016 om sitt medlemskap i EU. Lämna-sidan vann med 52 procent mot 48 procent. Den 29 mars 2017 informerades EU formellt om det brittiska beslutet och förhandlingar inleddes om ett utträdesavtal.

Avtalet blev klart i november 2018 och har godkänts av kvarstannande EU-länders stats- och regeringschefer, samt den dåvarande brittiska regeringen under premiärminister Theresa May. Det brittiska underhuset har dock tre gånger om sagt nej till avtalet, vilket lett till att utträdesdatumet tills vidare skjutits upp till åtminstone den 31 oktober.

May tvingades avgå i somras och har ersatts av Boris Johnson, som utlovat att landet ska lämna EU när förlängningstiden går ut, oavsett om det då finns ett avtal eller inte. En majoritet i parlamentets underhus har dock drivit igenom lagstiftning som kräver en ytterligare förlängning till början av 2020, om inte underhuset dessförinnan godkänner antingen en uppgörelse eller ett utträde utan avtal.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut