Facket rasar mot Arvidsjaurchefer

Ansvariga chefer är konflikträdda och saknar insikt i de beslut de fattar. Företrädarna för Kommunal är inte nådiga i kritiken mot Arvidsjaurs kommun gällande hanteringen av Resurscentrum.

Linda Lindström är orolig för personalen. "Om det här tar kraft av oss som fackliga, hur ska det då vara på arbetsplatsen", undrar hon.

Linda Lindström är orolig för personalen. "Om det här tar kraft av oss som fackliga, hur ska det då vara på arbetsplatsen", undrar hon.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2019-12-09 07:21
Linda Lindström och Susann Karlsson är kritiska mot Arvidsjaur kommuns hantering av Resurscentrum.
Linda Lindström och Susann Karlsson är kritiska mot Arvidsjaur kommuns hantering av Resurscentrum.

Redan för ett år sedan lämnade personalen på Resurscentrum in en skrivning till kommunstyrelsen där de redogjorde att de ständigt känner sig ifrågasatta av såväl tjänstemän som politiker – trots att uppdraget är politiskt förankrat.

"En oerhört påfrestande situation där vi som personal nått botten i vårt mående", skrev man.

Resurscentrum ansvarar kommunens arbetsmarknadsenhet, flyktingmottagning, 18 plus-verksamhet, lärcentrum, folkhögskolans filial och varmvattenbassängen. Men personalens känsla har länge varit att kommunen vill göra sig av med Resurscentrum.

Linda Lindström är orolig för personalen. "Om det här tar kraft av oss som fackliga, hur ska det då vara på arbetsplatsen", undrar hon.
Linda Lindström är orolig för personalen. "Om det här tar kraft av oss som fackliga, hur ska det då vara på arbetsplatsen", undrar hon.

I somras påbörjades en omorganisation som sedan har eskalerat. I juni varslades tre anställda – men den nya organisationen hann inte sjösättas innan det var dags för nästa.

– Då skulle ytterligare två anställda varslas och sägas upp. Jag fick veta denna information på omvägar, inte via den information som vi ska få av arbetsgivaren. Jag kontaktade Åsa Fjällman som är personalchef eftersom det handlade om uppsägningar, men inte ens hon visste om det, säger Linda Lindström, ordförande för Kommunal Arvidsjaur/Arjeplog.

Den 21 november kom ytterligare en MBL-information gällande omorganisation där bland annat ännu en 30-procentig tjänst varslas. Kvar blir en enhetschef, två arbetskonsulenter, en flyktingsekreterare och en ansvarig på 18 plus-verksamheten. En halvering av personalen jämfört med i våras.

– Jag är fruktansvärt orolig för vår medlem som blir kvar på 18 plus. Det kom indikationer på dålig arbetsmiljö redan i slutet av september och då vidtog arbetsgivaren åtgärder. Jag har gjort ett yrkande till den här förhandlingen, som nu är ajournerad, att vår andra medlem där ska få vara kvar eftersom varningsklockorna redan ringer. Jag ser inte att han kommer att klara det själv, säger Linda Lindström.

"Den psykosociala arbetsmiljön är inte bra där. Det har Ulf Starefeldt själv sagt. Ja, men gör något åt det då", säger Susann Karlsson om 18 plus-verksamheten.
"Den psykosociala arbetsmiljön är inte bra där. Det har Ulf Starefeldt själv sagt. Ja, men gör något åt det då", säger Susann Karlsson om 18 plus-verksamheten.

Nedskärningen på 18 plus motiveras med att 14 inskrivna blir 11.

– Det är mest kvällstid också, ska han jobba 37 timmar i veckan och så bara kväll? 18 plus kommer inte kunna ha hand om allt. De tre som varit där har byggt upp ett stort förtroende, men nu lämnas de inskrivna i tomma intet, säger Linda Lindström.

Facket menar att kommunens värdegrund – glädje, respekt och professionalitet – är bortblåst när det gäller Resurscentrum.

– Det är illa hur man behandlar personalen. Man är inte en attraktiv arbetsgivare som man utger sig för att vara. Jag tänker bara på när nästa förhandling ska komma, när vi ska lägga ned alltihop. Jag tror att personalen också tänker så, säger Linda Lindström.

Förutom personalen drabbar kaoset även de personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och på olika sätt fått hjälp av Resurscentrum. Facket menar att besparingen på Resurscentrum kommer att kosta för socialtjänsten.

– Trycket kommer att bli högre på socialtjänsten, av olika anledningar. Man flyttar även problem, inte bara kostnader, säger Susann Karlsson, Kommunal Arvidsjaur/Arjeplog.

– Ska man göra en förändring i en verksamhet som rör en annan som måste man ju synka ihop, men det gör man inte. Det är som att man inte pratar med varandra, säger Linda Lindström.

De menar att kommunchefen Ulf Starefeldt och Matts Good, chef för stöd och service och ansvarig för Resurscentrum, inte har koll på vad de tar beslut om.

– Jag tror ingen av dem är insatta i hur verksamheten fungerar och Ulf måste gå på Matts linje. Så ser jag på det. Han kan inte gå emot, han tror väl att Matts har koll, säger Susann Karlsson.

Linda Lindström ser inte Matts Good som chefsmaterial.

– Jag tror att han är konflikträdd och en del i det är att han inte kan verksamheten. För mig är han ingen chef.

Annan uppfattning

Men Matts Good, chef för stöd och service, delar inte personalens åsikter gällande kommunens inställning till Resurscentrum.

– Motarbetade har de inte varit. Nu stöper vi om och anledningen till den stora förändringen är även det frånfälle som Arbetsförmedlingen har på orten. Det är en stor anpassning utifrån de rådande förhållandena som vi har nu, säger han.

Kommunals kritik mot förhandlingarna och den bristande informationen känner han inte igen.

– Jag tycker att vi har följt de rutiner som finns och informerat facket inom de tidpunkter som är stadgat inom avtalet.

De menar att de har fått information bakvägen.

– Det är inte min uppfattning. Då har den informationen smitit iväg någonstans. Jag tycker inte det är befogad kritik.

När det gäller bemanningen av 18 plus-verksamheten menar Matts Good att kommunen har lyssnat på kritiken och kommer diskutera det vid nästa förhandlingstillfälle.

– Det där måste man planlägga utifrån de resurser som finns. Blir det en person så kan ju inte den personen jobba alla kvällar. Då måste man titta på vad de timmarna medger att man kan leverera för stöd till 18 plus och när.

Påverkar det de inskrivna?

– Ja, om det nu blir en. Nu är det som sagt en förhandling. Antal deltagare är minskande också, så vi kan inte ha kvar samma kostym.

Är det rimligt att ta bort två anställda när 14 blir 11?

– Under våren är det kvar elva men det minskar ännu mer till hösten. Sedan är det en samverkan också, 18 plus är inte bara studier.

Kommunal är inte bara oroliga för de anställda utan även för de inskrivna i verksamheten. Facket menar att risken är att kommunen flyttar problem och kostnader till socialtjänsten.

– Det finns en risk för allting, men vi tror inte det. Vi har undersökt saken och varit i kontakt med Riksförbundet för socialt och mentalt handikappade. Där är råder att skräddarsy praktikplatser efter individens behov, det är det vi vill göra, säger Matts Good.

De framtida praktikplatserna bygger dels på kommunens egna verksamheter och dels på kontakt med privata arbetsgivare, menar han. När det gäller den personliga kritiken mot Good känner han inte igen sig.

Är du konflikträdd?

– Det kan jag inte tycka. Det är första gången jag hör det och det är beklagansvärt att jag hör det via en reporter på PT. Jag förstår inte kritiken.

De menar att du inte har full koll på verksamheten.

– Jag förstår om de har kritik mot förändringar i verksamheten. Det är inte alla som tycker att förändring är roligt, så är det inför alla förändringar.

PT har sökt kommunchefen Ulf Starefeldt.

Christoffer Markström/Piteå-Tidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om