Föreningshuset Gullringen fylls snabbt med nyfikna åhörare inför den första informationsträffen av tre under tisdagen. Marie Eriksson och Sofia Jonsson från Trafikverket håller i informationen, som både handlar om vad som pågår just nu och vad som är på gång på sträckan mellan Skellefteå och Byske.
– Nu är för första gången den här sträckan finansierad. Förra året kom den med i en nationell transportplan, och uppdraget är att börja bygga före 2033, säger Marie Eriksson.
Marie fortsätter och säger att även om Norrbotniabanans finansiering försvann 2010, är förstudier och järnvägsutredningar gjorda för hela sträckan mellan Umeå och Luleå. Det finns en beslutad korridor som järnvägen ska gå inom.
– Sträckan mellan Umeå och Skellefteå har vi kommit en bit med, järnvägsplanen är fastställd och ligger hos regeringen och väntar på att få laga kraft. Vi hoppas på att få börja bygga nästa år och vara klara 2032, säger Marie.
Huvudfokus just nu vad gäller sträckan som kallas ”Skellefteå norra” är att ta fram en järnvägsplan. Under sommaren har det bland annat gjorts naturvärdesinventeringar i området, och länsstyrelsen har tillsammans med Västerbottens museum gjort arkeologiska utredningar. I oktober påbörjas geotekniska undersökningar för att exempelvis få veta mer om bergskvalitet och dylikt. Sofia Jonsson är projektledare för den aktuella sträckan.
– Järnvägsplanen visar vilka landområden som behövs och redovisar vilka tillfälliga ytor som tas i anspråk. När till exempel träd måste tas ner kontaktas markägaren och kompenseras för eventuell skada. Det är en demokratisk process där vi går vidare gradvis, går ut och samråder och samlar input från allmänhet och näringsliv. Vi påvisar påverkan för allmänheten såsom buller och vilka skyddsåtgärder som krävs, säger Sofia.
Ett förslag på järnvägsplan ska godkännas av länsstyrelsen och skickas till fastställelse. Förhoppningen är att planen ska vara fastställd 2030.
– Till sommaren 2024 gör vi linjestudier, då vi samråder om de olika linjerna i korridoren. Sommaren 2025 ska vi ha en linje som vi är överens om, säger Sofia.
Det kommer att samrådas om konsekvenserna av linjerna och om var stationen i Byske ska ligga. Det planeras en bro över Byske älv som väntas bli runt åtta meter hög. När det gäller stationen i Byske är det Skellefteå kommun som ansvarar för den, och på plats i Gullringen är Lars Hedqvist, planeringschef på kommunen. Han börjar med att berätta att Skellefteå kommun i dagarna slår rekord i antal invånare (75 833 personer).
– Som ni vet är vi i stort behov av bostäder och vill utvidga tätorter och landsbygd. Vår avsikt är att nystarta arbetet med en fördjupad översiktsplan för Byske. Järnvägen påverkar hela samhällsstrukturen i Byske, och vi ska bygga ett resecentrum som blir funktionellt. Vi vill ha en fortlöpande dialog om vad ni önskar gällande nya bostadsområden, service och infrastruktur. Det finns många intressen att ta hänsyn till, som försvaret och rennäringen, och det ska ske i samklang. Den här järnvägen ska fungera för medborgarna, säger Lars Hedqvist.
Efter tisdagens möten får åhörarna framföra frågor och synpunkter muntligt eller skriftligt. Tisdagens presentation kommer att läggas upp på Trafikverkets hemsida under veckan.