I december 2011 fattade miljö-, bygg- och räddningsnämnden ett beslut om att fortsätta tillåta körning med skoter i tätbebyggt område. Det föregicks av tre vintersäsonger på prov. Nämnden ansåg 2011 att försöken varit i stort sett utan problem, och avsåg därför att fortsätta ha det så.
Reglementet sedan dess medger att skoteråkare inom tätbebyggt område får köra kortast möjliga väg från bostad till allmän skoterled. Med vissa förhållningsregler. Riktlinjerna säger att högsta tillåtna hastighet är 20 km/h, och tiden som körningen tillåts är mellan 07.00–22.00. Undantaget är skolområden, rekreationsområden, idrottsanläggningar, större vägar samt centrala delar av Arjeplog.
Alldeles nyligen har skoterförare setts framföra sina fordon dels på Silvervägen, som är förbudsområde. Även mitt i Arjeplog vid torget. OKQ8 är enda macken dit en skoterled går, men trots det tankas det även på Shell. Tina Hallin, lokalpolis i Arjeplog, säger att det vanligtvis sköts ganska bra, och att folk verkar värna om den här rätten.
– Man förstår att det inte är självklart och att om det missbrukas kan det behövas ses över. Visst händer det att vi har skotertrafik mitt i samhället, men oftast beror det på okunskap.
Påföljden om du blir ertappad med att framföra terrängfordon på otillåten väg är 1000 kronor i böter. Regler och kartor tillhandahålls av Arjeplogs kommun.
Svårtillgänglig
Arjeplogs kommun informerar inte på sin hemsida om de lokala föreskrifterna, och skyltning saknas.
De lokala föreskrifterna, som tillåter körning från bostad till skoterled med vissa undantag, är inte särskilt lätta att hitta. På kommunens hemsida finns visserligen en flik för skoterkörning, där det informeras generellt om lagar, regler och förbudsområden, men inget som berättar om de speciella reglerna för tätorten. Någon upplysande skylt, PT veterligen, finns heller inte längst skoterlederna.
Någon aktiv skoterförening som sköter de här frågorna för samhället finns inte idag. MBR:s ordförande Sten-Åke Nilsson kan inte svara på rak arm vem som har ansvar för skyltning och information.
– Jag måste få kolla upp det och återkomma, säger han.